Putovanja

Direktno.rs

13. 04. 2022. 10:24 0

Zašto se Budimpešta smatra jednim od najlepših evropskih gradova?

Budimpešta je glavni grad i glavni ekonomski, industrijski i politički grad Mađarske. Takođe je jedan od najlepših gradova Evrope.

U mađarskoj prestonici ćete imati priliku da vidite divan zamak, kao iz filmova, neverovatne stare crkve, zadivljujuće trgove, briljantne mostove, avenije od kojih zastaje dah, fantastične muzeje i još mnogo toga. Ljubitelji dvoraca svakako treba da odu u zamak Vajdahunyad ili na Ribarski bastion, sa kojeg se pruža spektakularan pogled. Jedna od najlepših crkava u Evropi je Matijina crkva. Sa vrha ove crkve imaćete neverovatan i nezaboravan pogled na grad.

Kombinacija prelepe budimpeštanske arhitekture, istorije, kulture i zadivljujuće reke Dunav čine ovaj grad fantastičnim mestom za istraživanje. Grad je pun stvari koje treba raditi i doživeti, stoga će vaše Budimpesta putovanje proteći u uzbuđenju i oduševljenju. Dok ste tamo ne zaboravite da probate odlična mađarska vina i ukusne specijalitete!

Hajde da vidimo koje su destinacije u Budimpešti najlepšte, te ih ne smete propustiti!

Zamak Vajdahunjad

Zamak Vajdahunjad je jedan od romantičnih dvoraca u Budimpešti, koji se nalazi u Gradskom parku pored jezera/klizališta. Iako zamak može izgledati kao istorijska građevina koja priča jezive priče i datira iz srednjeg veka, Vajdahunjad je u stvari izgrađen pre više od 100 godina za 1000. rođendan Mađarske države 1896. godine.

Ova građevina je fantastični prikaz arhitektonske evolucije kroz vekove i stilove u Mađarskoj. Zamak je dom nekoliko festivala, koncerata i izložbi Mađarskog poljoprivrednog muzeja.

Obilazak dvorišta zamka Vajdahunjad je besplatan. U dvorište se može ući besplatno svakog dana, osim u vreme festivala. Ulaznica za posetu Muzeju poljoprivrede koji se nalazi u zamku Vajdahunjad se naplaćuje. Cena za odrasle je 1600 HUF (4 evra), dok je za studente i senior 800 HUF (2 evra). Muzej u Zamku je zatvoren ponedeljkom, a otvoren je od utorka do nedelje.

Lančani most

Lančani most je bio prvi most u gradu koji je povezivao Budim i Peštu. Završen 1849. godine, ovaj prelepi komad arhitekture je vitalni deo istorije Budimpešte. Gvozdene lance, na kojima visi korito puta, drže dva rečna stuba od 48 metara u klasicističkom stilu. Odavde potiče naziv „Lančani most“.

Noću, most je savršeno mesto za panoramski pogled na osvetljeni grad. Bez obzira koji Budimpesta aranžmani odaberete, odvojite vreme da prošetate po najpoznatijem mostu (u gradu koji je čuven po mostovima, kojih ima čak 8!) i napravite spektakularne fotografije!

Ribarski bastion

Ribarski bastion u Budimpešti je bez sumnje jedna od najboljih atrakcija Budimpešte. Današnje ljupke vidikovce i dekorativno utvrđenje Ribarskog bastiona izgrađeno je u 19. veku, da služi kao vidikovac za najbolji panoramski pogled na grad. Građevina predstavlja jedan od najistaknutijih primera mađarskog eklektičnog stila.

Ribarski bastion nalazi se u I okrugu Budimpešte, gde vas vodi turistička agencija Novi Sad, u okrugu Budimskog zamka. Prvobitna namena Ribarskog bastiona bila je odbrana, bio je deo zida Budimskog dvorca. Bastion je dobio naziv po ribarskom gradu koji se nalazio ispod zidina, a kada je bilo potrebno, ribari koji su ovde živeli su branili kulu od napadača i uljeza.

Zdanje je važan deo gradskog pejzaža i od 1987. godine je pod zaštitom UNESKO-a. Vredi prošetati duž njegove 140 metara dugačke fasade da biste uživali u zadivljujućem pogledu i prilici da napravite fantastične fotografije još jedne važne atrakcije, tj. parlamenta.

Matijina crkva

Matijina ili Matijaševa crkva je najposećeniji i najznačajniji rimokatolički hram u Budimpešti. U skoro 800 godina istorije, Matijaševa crkva je bila svedok smene vladara. Tokom vekova prestonica je naizmenično bila pod dominacijom Mađarske, Osmanske i Austrije. Crkva je bila svedok uspona i pada bezbroj monarha i pretrpela je bezbroj modifikacija.

Nalazi se u srcu okruga Zamka. Crkva se prvobitno zvala „Bogorodičina crkva“. Matias-templo, na mađarskom, nastao je između trinaestog i petnaestog veka. Krajem devetnaestog veka potpuno je obnovljena. Ima pretežno neogotički stil.

U crkvi se nalaze pogrebni ostaci Bele III od Mađarske i njegove supruge Agneze Antiohijske, kralja Ugarske i Hrvatske od 1172. do 1196. godine. Matijina crkva je bila svedok nekoliko kraljevskih venčanja i krunisanja. U njenim zidinama su krunisana dva kralja Ugarske: Franc Jozef I od Mađarske i Elizabeta i Karlo IV od Mađarske i Zita od Burbon-Parme. U crkvi se nalazilo i „Marijansko čudo“ u Budimu.

Matijina crkva je otvorena za posete radnim danima od 9 do 17h, subotom od 9 do 12h i nedeljom od 13 do 17h. Puna cena ulaznice iznosi 1800 HUF (4 evra).

Pogled sa bazilike svetog Stefana

Bazilika Svetog Stefana, jedna od najvećih crkava u Budimpešti, posvećena je prvom mađarskom kralju, Svetom Stefanu. Trenutno je treća po veličini crkvena građevina u današnjoj Mađarskoj. U blizini se nalazi zgrada Parlamenta, koja je druga po veličini. Visina ova dva objekta simbolizuje balans svetovnog i duhovnog mnjenja.

Bazilika je izgrađena u neoklasičnom arhitektonskom stilu, a ima širinu od 55 metara i dužinu od 87,4 metara. Prelepa neoklasična katedrala može istovremeno da primi oko 8500 ljudi. Osim predivnog izgleda, bazilika nudi i neke jedinstvene atrakcije koje vredi videti.

U njoj se nalazi najsvetije blago Mađarske, mumificirana desna ruka Svetog Stefana (Sveta desnica) za koju se veruje da ima isceliteljske moći. Sa kupole bazilike se pruža neverovatan pogled na ceo grad, stoga je ujedno i najposećeniji “vidikovac” Budimpešte. U crkvi se tokom godine organizuje nekoliko muzičkih programa.

Na platou crkve nalaze se brojni kafići u kojima se možete opustiti uz šoljicu kafe, čuvenog mađarskog vina ili ukusne mađarske deserte.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati