Putovanja

[ Izvor: Luftika ]

02. 08. 2021. 10:41 2

Antički stubovi usred Bačke Palanke: OPUSTOŠENO priobalje

Bačkopalančani se mogu “pohvaliti” da samo njihovo priobalje ima jonsko - dorsko - gotske stubove preko kojih je juče svečano razvučena protivgradna mreža. Sada je konačno jasno koja je bila namena ovih stubova podignutih na sred plaže na Tikvari pre mesec dana. Nagađalo se, ali ovakve vanvremenske ideje lokalne vlasti malo ko od građana je mogao da predvidi.

Ovo i nije prvo iznenađenje kojim je vlast šokirala građane bez pitanja. Početkom godine krenuli su u seču svega što niče na priobalju, okupljali su se građani, bukvalno telima branili drveće, ali šteta je napravljena.

Da li su ovi grčki stubovi usred Palanke jedan od načina da se vlast kičem “oduži” građanima za višegodišnji nemar kada je reč o priobalju, ne možemo da znamo jer se za sada, kako kažu Palančani, još niko od funkcionera nije pojavio u medijima da objasni o čemu se radi. Pa je tako nepoznato i da li postoji projekat kao i dozvola za ovo arhitektonsko čudo, da li je raspisan tender za izvođače radove, koliko je to sve isisalo novca iz budžeta.

Čini se da je sve urađeno po principu “niko vas ništa ne pita, uživajte pod mrežom kad počne grad” ili “nezahvalnici, mi vama grčke stubove, a vi protiv nas peticiju”.

Pokretač “Peticije za uklanjanje antičkog betonskog kič štrika sa plaže” je Uroš Malinović iz Bačke Palanke. Za Luftiku je izjavio da ne postoji racionalno objašnjenje za ono što se poslednjih godina radi u priobalju Dunava u Bačkoj Palanci.

- Početkom godine izvršena je totalna seča šume u priobalju što je izazvalo revolt građana čije je nezadovoljstvo pojačano totalnim zanemarivanjem parka prirode, šetališta i plaža pred početak sezone kupanja. To je izgleda nadležne podstaklo da ipak krenu sa uređenjem plaža, ali način na koji je to urađeno je uvreda za sve građane ovog mesta - kaže Uroš i dodaje da ga je preskupi mobilijar kome na plaži nije mesto, bezidejan i kitnjast podstakao da pokrene peticiju za uklanjanje “skalamerije” sa plaže, ali to po njemu nije dovoljno.

- Direktor USR Tikvara koja gazduje priobaljem mora da bude smenjen zbog desetogodišnjeg uništavanja najvećeg potencijala za razvoj Bačke Palanke. Da li znate da punih pet godina postoji projekat obaloutvrde i parternog uređenja plaže, ali opštinske vlasti nikako da krenu u realizaciju. Umesto da planski i smisleno urede plaže, zaštite obale Dunava od erozije i obezbede potrebne sadržaje, nadležni su se odlučili za improvizaciju gde radove izvode firme u vlasništvu rođaka opštinskog funkcionera - tvrdi Uroš koji je radio na pomenutom projektu pre pet godina.

Na pitanje šta očekuje od peticije, kaže:

- Ne očekujem da je uvaže, jer vlast svakodnevno krši zakone, što ne bi jednu peticiju? Ovo prevazilazi sve političke podele, ovo je vređanje zdravog razuma i dostojanstva građana.

Nisu izostale ni reakcije na mrežama gde građani izražavaju svoje nezadovoljstvo i šok.  Prenosimo samo neke

- Vlast sa “posebnim potrebama” će verujem ubrzo za ovo ruglo naplaćivati ulaz. Beše do skora zeleno i besplatno. Posekoše napredni sve što je listalo i pravilo hlad, obrijaše do peska da bi postavili jonske stubove sa mrežnom tkaninom?! Nekad se tražilo mesto za peškir, a danas izbrojah jedva trinaestoro posetilaca.

“Koje voćke će posaditi ispod mreže?”

“Sprdaju se sa narodom garant, ja ne verujem da postoji osoba koja je ovo osmislila ozbiljno kao projekat. Verovatno tvorci sede na Čardi i smeju se kako su nas sve lepo zeznuli!”

Palančanima ostaje sada da ili slegnu ramenima i pronađu hlad pod protivgradnom mrežom ili da ozbiljno počnu da se bore za izgled svoje sredine da uskoro Palanka ne bi ličila na Mitrovićev imaginarijum, jer Zadruga uveliko traje, piše Luftika.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati