Putovanja

Direktno.rs

30. 04. 2021. 18:55 1

Grad greha, Mali Pariz: Nadimci svetskih metropola

Tokom istorije mnogim velikim evropskim gradovima pripisivali su se inspirativni nadimci. Ovo su nadimci svetskih metropola, a evo i kako su ih neki dobili.

Grad svetlosti, Nevesta mora, Večni grad, Grad bratske ljubavi….Da li ste se ikada zapitali kako su najposećeniji gradovi sveta stekli svoje nadimke?

Ove priče se kriju iza najpoznatijih nadimaka svetskih metropola.

Njujork - Velika jabuka

Iako se mislilo da ovaj nadimak doseže daleko u prošlost, nedavna istraživanja su pokazala da je za "Veliku jabuku" zaslužan književnik Edvard Martin, koji je današnji nadimak grada spomenuo u knjizi "The Wayfarer of New York".

Njujorčane su stanovnici drugih gradova često nazivali trulim jabukama, smatrajući ih bahatim i pohlepnim.

London - Stari dim

London je oduvek bio zadimljeno mesto, ali je veliki smog iz 1952. u potpunosti opravdao ovaj naziv. Tokom pet uzastopnih dana zagadio je vazduh u tolikoj meri da je ubio više od četiri hiljade ljudi!

Pariz - Grad ljubavi

Pogađate, raskošno osvetljena Ajfelova kula sa romantičnom atmosferom koju stvara, dobrim delom je zaslužna za ovaj nadimak. Treba dodati i podatak da je Pariz bio prvi evropski grad koji je počeo da koristi javnu rasvetu.

Naravno, ceo grad je idealan za provođenje vremena sa partnerom, a čak se i za francuski jezik kaže da je u pitanju jezik ljubavi.

Singapur - Lavlji grad

Reč "Singapur" se s engleskog prevodi doslovno kao "Lavlji grad". Osnivač grada, ser Stemford Refls, objasnio je da je ovo ime odabrao nakon što je ugledao "merlion" (mešanca lava i sirene).

Legenda je zanimljiva, iako u Singapuru nikad nije bilo ni lavova ni sirena.

Bukurešt - Mali Pariz

Bukurešt, glavni grad Rumunije osnovan je 1459.godine zbog čega spada u red najmlađih evropskih prestonica. Osnovao ga je čuveni Vlad Cepeš poznatiji kao Grof Drakula.

Zbog svoje arhitekture koja podseća na francusku, Bukurešt nosi laskavi epitet "Malog Pariza".

Ovo je grad parkova, velikih avenija i lepe ahitekture koju su mahom izgradile francuske i italijanske arhitekte koji čak ima i svoju Trijumfalnu kapiju.

Amsterdam - Venecija severa

Glavni grad Holandije preseca više od 100 kilometara kanala. S obzirom na tu činjenicu, Amsterdam se često upoređuje s najslavnijim gradom s kanalima, Venecijom.

Iako im je to jedina zajednička stvar, za nadimak je očigledno bilo dovoljno.Las Vegas - Grad greha

Grad nastao usred pustinje Nevade i danas je najpoznatiji po velikom broju kockarnica gde retko ko zarađuje, a većina gubi novac. Ovde je moguće pronaći sve poroke, tako da Las Vegas savršeno opravdava svoj nadimak, piše "24sedam".

Jerusalim - Sveti grad

Ovde posebno objašnjenje verovatno nije ni potrebno. Jerusalim ima veliko značenje i svetost za sve tri velike religije: hrišćanstvo, judaizam i islam.

Neka od najsvetijih mesta sve tri religije mogu se naći upravo u ovom gradu, a zajednička im je Hramska gora, piše punkufer.dnevnik.hr.

Filadelfija - Grad bratske ljubavi

Osnivač grada, Vilijam Pen, želeo je da osnuje mesto gde će svi moći da žive u ljubavi i slozi. Stoga je spojio dve reči na starom grčkom - "philos", što znači "ljubav" i "adelphos", što prevodimo kao "brat".

Tako je Filadelfija postala i ostala grad bratske ljubavi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati