Putovanja

Direktno.rs [ Izvor: punkufer.dnevnik.hr ]

11. 04. 2021. 19:11 0

Filipinske mozgalice: Ostrvo na jezeru na vulkanskom ostrvu na jezeru na ostrvu koji čini arhipelag

Ako vam se od naslova zavrtelo u glavi, bez brige - niste jedini. Ova turistička atrakcija na Filipinima zahteva malo vremena da se slegne.

Pa, skoncentrisaćemo se sada: ako krenemo od najmanje tačke, uočavamo malo, sitno ostrvce. Ono leži na jezeru koje se nalazi u krateru vulkana. Taj vulkan je zapravo vulkansko ostvrvo koji leži na većem jezeru Tal. To jezero je pak smešteno na ostrvu, a to ostrvo je deo arhipelaga koji pripada državi Filipini.

Ili obrnuto: na morima jugoistočne Azije nalazi se grupa ostrva koji čine Filipine. Na jednom od tih ostrva nalazi se jezero. Iz jezera viri vulkan koji čini ostrvo za sebe. U krateru vulkana smešteno je još jedno jezero. Na tom jezeru nalazi se malo ostrvo zvano Vulcan point.Dobrodošli i srećno!

Uprkos vulkanskoj aktivnosti, ovo mesto privlači turiste sa svih strana sveta. Donedavno su turisti čamcima plovili do velikog vulkana i potom nastavljali ekspediciju planinareći ili jašući konje. Kada kažemo veliki vulkan mislimo na onaj koji u sebi ima jezero s ostrvom.Ova muka objašnjavanja skraćena je za dva koraka prošle godine kada je došlo do erupcije vulkana Tal na istoimenom jezeru. Iako na slikama ne deluje tako veliko i moćno, erupcija je bila snažna i nažalost prilikom nje smrtno je što direktno, a što kasnije od posledica, stradalo gotovo 40 ljudi.

Nakon erupcije nestalo je unutarnje jezero i malo ostrvce koji se tu nalazio.

Reč je o jednom od najaktivnijih vulkana u celoj državi, a udaljen je svega 50 kilometara od filipinske prestolnice Manile.Zbog svoje "divlje naravi" i činjenice da se nalazi u blizini naseljenih mesta, dobio je i posebnu pažnju Međunarodnog udruženja vulkanologa. Oni su ga uvrstili na popis 16 vulkana sveta koji zahtevaju posebnu pažnju i motrenje. Među njima je na primer i Etna koja je takođe nedavno eruptirala.

Privremeno su obustavljeni turistički izleti, dok se celo područje ne oporavi. Kad se oporavi, život se ovde, kao i svih prethodnih godina, vraća u normalu. A s njime i turisti… Usudite li se?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Mučki napad sa leđa

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati