Ljubav

01. 11. 2021. 10:29 0

Oporavite se od svađe sa partnerom u tri koraka

Svađu je teško izgladiti, ali posledice ostavljanja stvari nerešenim mogu biti fatalne za vezu. Učenje kako se pomiriti i oporaviti je najbolji način za rešavanja nesuglasica i ulaganje u kvalitetniju komunikaciju.

Sat ili dva jada definitivno su bolji od dana emocionalne isključenosti i ledenih pogleda. Bez pomirenja, nesporazumi i povređena osećanja ne nestaju - oni samo ulaze u hibernaciju i ponovno se pojavljuju u budućim trenucima napetosti. 

Kad rešite problem i izgladite svađu, to stvara osećaj sigurnosti u vezi. S ovim povećanjem sigurnosti, atmosfera među vama postaje toplija i osećate se povezanije sa partnerom. 

Prvi korak: Kontrolisanje toka i trajanje svađe

Početak pomirenja zapravo je zaustavljanje svađe što je pre moguće kako bi šteta u odnosu bila što manja.

Velika većina zameranja i ljutnje nakon svađe se bazira na oštrim rečima koje ljudi kažu. Što duže svađa traje, to je rečeno više oštrih reči, a nanesene rane su sve dublje.

Kao što verovatno znate, kad ste uzrujani, jako je teško zaustaviti se i smiriti. Tako je primamljivo reći "još samo jednu stvar koja će dokazati da ste u pravu". 

Činjenica je da kad postoje tenzije među ljudima u vezi, teško se može postići međusobno razumevanje i uvažavanje tuđeg mišljenja.

Ono što možete da uradite je da se dogovorite za signal s kojim jedan može da prekine svađu. Na primer, znak rukom za "time-out" s kojim ćete oboje stati sa svađom i pružiti priliku onom drugom da se ohladi.

Drugi korak: Prelaz u neutralno

Fizički se odvojite. Ako ostanete zajedno, moglo bi biti teško ne nastaviti svađu tamo gde ste stali. 

Smirite se i počnite osluškivati svoje telo i misli. Verovatno vam srce brzo kuca ili brzo dišete, sigurno ste se setili još barem tri stvari koje želite da kažete partneru. Dopustite svom nervnom sistemu da se smiri. Ako ste jako loše raspoloženi pokrenite se i idite u šetnju. Svež vazduh i aktivnost će da vas opuste.

Tokom ovakvih emotivnih situacija logički deo mozga se isključuje i ostaju samo emocije koje su mnogostruko pojačane. 

Treći korak: Ispravak

Ovo je najteži deo. Razmislite kako ste vi svojim ponašanjem i rečima doprineli svađi? Možda osećate da ste se samo branili, a možda ste ranije dali partneru povod za svađu jer vas nešto muči što ne znate kako bi izrazili. Ispravak počinje izvinjenjem za vašu ulogu u svađi, čak i ako mislite da ste odgovorni samo za jedan posto onog što se dogodilo.

Zašto je tako teško izviniti se? Ako se iskreno izvinite, to zahteva od vas da budete ranjivi, osećaj koji je ljudima veoma neugodan. Priznati da ste pogrešili ili da ste se ponašali na način na koji niste ponosni može da bude prilično bolno. 

Možda se zbog izvinjenja osećate kao slabić ili se bojite da ćete tako svu moć u vezi predati partneru. To može izazvati osećaj samoprezira ili bezvrednosti. Optuživanjem partnera da je u potpunosti odgovoran za svađu čovek izbegava svu tu nelagodu - i podstiče ciklus svađa da se nastavi. 

Istinsko izvinjenje dolazi bez objašnjenja. Ono dolazi iz ranjivosti: "Žao mi je što sam te kritikovala. Znam da sam te povredila". 

Recept za smanjivanje količine svađa u vezi je rad na oporavku. Tajna je uranjanje u ta ranjiva osećanja, sagledavanje situacija iz partnerove perspektive i skupljanje hrabrosti za taj korak istinskog izvinjenja. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]

Video dana

Džekpot

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati