Ljubav

Direktno.rs

03. 08. 2021. 18:06 4

Prepoznajte krizu srednjih godina kod muškaraca

Kada muškarci "prevale" polovinu života, pomisle da još nije kasno da udahnu život punim plućima i nadoknade sve što su propustili. Oni u zrelom životnom dobu reše da prožive drugu mladost.

Pod pojmom "druga mladost" muškaraca podrazumevaju se različiti oblici ponašanja koji se javljaju kod pripadnika jačeg pola najčešće u kasnijim četrdesetim godinama, objašnjavaju psiholozi. U našoj kulturi, taj termin često ima podsmešljiv ton. U stvari, ukazuje na to da se odrastao, zreo muškarac ponaša kao tinejdžer.

U zrelom životnom periodu kod muškaraca dolazi do hormonskih promena, sa starenjem nivo testosterona opada, pa objašnjenje i opravdanje za ponašanja koje nije primereno njihovim godinama treba tražiti i u tome.

Kriza srednjih godina nije nikakva bolest niti poremećaj nego proces koji neki doživljavaju intenzivnije, a neki uopšte ne dožive.

Ipak postoje neki simptomi pomoću kojih možemo prepoznati da se osoba bori s krizom srednjih godina, a to su:

potištenost, usamljenost i povlačenje iz društva,
osećaj manje vrednosti,
depresija, anksioznost i teskoba,
iznenadna potreba za promenama okoline ili izgleda,
pokazivanje dečjeg ili mladalačkog ponašanja,
donošenje naglih i impulsivnih odluka,
teže nošenje sa stresom,
česte promene raspoloženja.

U krizi srednjih godina je česta pojava regresije, odnosno obrambenog mehanizma koji osoba koristi kako bi se vratila na ranije, već prevladane faze razvoja. Regresija se smatra begom iz realnosti, a osoba se u takvim situacijama često vraća u dečje faze razvoja kako bi se zaštitila od anksioznosti i stresa u stvarnom životu.

Individualne razlike

Istraživači smatraju da postoje velike individualne razlike u reakcijama na sredovečnost i da se kriza srednjih godina ne javlja kod svakoga.

Za muškarce je verovatnije da se značajne životne promene dogode u četrdesetima. Neki muškarci te životne promene ne percipiraju kao krizu nego kao proces tranzicije u nove životne izazove.

Kriza muškarce može pogoditi naglo ili postepeno, a promene su nažalost uglavnom negativne, a mogu se odraziti u običnom nezadovoljstvu svojim životnim okolnostima ili pak u težim oblicima kao što su razvod braka, preljuba, depresija, usamljenost itd.

Neki od pokazatelja da kriza srednjih godina ide u lošem pravcu mogu biti:

Kupuje skup auto

Iako nema ničeg pogrešnog u tome kad čovek želi da kupi novi automobil, veliko je pitanje da li ga može priuštiti, a takođe i razlog zašto to želi. Može biti da je proveo vreme upoređujući svoj život sa životom svojih vršnjaka i možda oseća da nije postigao koliko i oni i zato pati od osećaja manje vrednosti. Ako je to razlog što želi novu igračku, možda će mu trebati pomoć.

Želi da kupi vikendicu

Neki muškarci vole statusne simbole i pokazivanje pred svojim prijateljima, a to se može pogoršati tokom krize srednjih godina, jer se može osećati kao da mora da se dokaže i pokaže svoju vrednost onima oko sebe.

Još nešto se dešava tokom muške krize srednjih godina. Neki muškarci u ovom trenutku svog života imaju tendenciju da zalutaju i imaju afere. Ovo je još jedan razlog zašto imate svako pravo da budete sumnjičavi ako je počeo opsesivno da traži novu kuću ili vikendicu, posebno ako o tome nije razgovarao sa vama.

Više pije

Ako vaš muškarac pije više nego nekada, ovo je definitivno zvono za uzbunu i trebalo bi da pogledate načine na koje mu možete pomoći da smanji pre nego što stvari zaista izmaknu kontroli. Pomozite mu tako što ćete predložiti da oboje popijete piće i složite se da određenim danima ne bi trebalo da pijete. Uvek je mnogo lakše kada imate podršku.

Možda piće koristi kako bi prikrio svoja prava osećanja, često to može biti izlaz koji mu omogućava da ne razmišlja o stvarima koje ga muče. Najvažnije je da razgovarate o tome. Ako odbije vašu pomoć, moraćete da zatražite pomoć stručnjaka.

Ulazak u srednje godine ne mora automatski da rezultira krizom srednjih godina, ali važno je prepoznati znakove na vreme. Sredovečnost se katkada doživljava kao olakšanje, a ne kao kriza. Sve zavisi od toga kako se osoba postavi prema novim životnim izazovima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]

Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati