Ljubav

Direktno.rs

09. 04. 2021. 17:01 1

Neki muškarci misle da ne rade ništa loše, a MALTRETIRAJU

Seksualno zlostavljanje je tema koja je često prisutna u medijima, a sve više žena otkriva da su često imale iskustva sa muškarcima koji su se prema njima odnosili seksistički, bilo na poslu ili u privatnom životu.

Jedan korisnik Redita zatražio je od ljudi da navedu neke primere suptilnog seksualnog zlostavljanja sa kojima se svakodnevno susreću. Iako se neke od ovih stvari ljudima mogu činiti kao bezazlene sitnice, ovakvo ponašanje svakoj od ovih žena jako smeta i smatra ga maltretiranjem.

1. Grljenje

- Kada sam radila u kancelariji, dolazili su nam predstavnici prodaje koje nije bilo briga što ja ne želim da me diraju, jer oni su imali želju da me zagrle. Muškarci stariji od mog oca rukovali bi se sa muškim kolegama, a mene bi grlili. Kada sam se požalila šefu, rekao je da su oni staromodni i da treba da trpim.

2. Dodirivanje

- Radim u naftnoj industriji, a većina mojih kolega su muškarci. Oni misle da samim tim smeju da me diraju. Kad me usmeravaju, dodiruju me po leđima, kad pričam sa njima, drže me za ruku, nameštaju odeću ili frizuru, naginju se da vide šta radim. A kada im kažem da prestanu, odmah se uvrede i kažu "nije kao da sam te uhvatio za dupe". 

3. Nadimci

- Kad me nepoznati muškarci zovu bebo ili dušo.

4. Virenje

- Kad kolege zavire u moj dekolte umesto da me pogledaju u oči.

5. Ispitivanje o privatnom životu

- Kolege su me neprestano ispitivale o mom seksualnom životu i iskustvima, a kada sam im rekao da mi je neugodno, počeli su da mi prebacuju da ne umem da se šalim.

6. Fizičko ograničenje

- Ponekad vas fizički blokiraju kada pokušate da se sklonite. Uhvate vas za ruku pre nego što pređete prag ili stanu ispred vas. 

7. Trubljenje i dobacivanje

- Mrzim kad ne mogu samo da trčim ili prošetam krajem u miru. Često me uznemiravaju muškarci koji dobacuju, zvižde ili trube za mnom. Ovo trpim od tinejdžerskih dana.

8. Neukusni komentari

- Jednom sam bila u prodavnici sa petogodišnjom ćerkom koja je nosila periku koju sam joj kupila, a neki stariji muškarac se nagnuo i rekao joj da sada mora da nosi francuski kostim za sobaricu.

9. "Pucanje" na radnom mestu

- Prijatelj i ja smo jednom prilikom bili u restoranu i videli smo gosta kako maltretira konobaricu. Stalno joj je govorio da joj neće dati napojnicu ako mu ne da svoj broj. Ne znam ni sama koliko puta ga je ljubazno odbila ali on se nije predao. U jednom trenutku sam otišla do nje i ponašala se kao da se poznajemo. Zahvalila mi se kasnije, jer je do tog trenutka u tom delu restorana bila sama sa njim.

10. Iskorišćavanje položaja

- Radila sam za šefa koji je stalno ljubio zaposlene i pričao o tome šta je radio drugim ženama koje su radile za njega, na primer, rekao je da je terao ženu u suknjicama da se penju na merdevine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]

Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati