Ljubav

Direktno.rs

23. 02. 2021. 20:52 0

Iskusna terapeutkinja: Postoji tajna uspeha u vezi

Posle gotovo četiri decenije pomaganja parovima, koji su na ivici razvoda, da poprave svoje brakove, bračna terapeutkinja Mišel Veiner-Dejvis naučila je nekoliko stvari o tome zašto neke veze uspevaju, a druge propadaju.

Kako je objasnila za "Pshychology Today", zanimljivo je da postoji jedan zajednički imenitelj u osnovi svih ljubavnih veza koje traju. Reč je o načelu koje je izuzetno jednostavno za razumeti, ali nije tako jednostavno za primenu u praksi. Kada bi više parova živelo prema ovoj proverenoj strategiji, Veiner-Dejvis je uverena da bi bračni terapeuti poput nje ostali bez posla.

A o čemu se radi? Reč je o "stvarnom, pravom davanju".

Ljudi naime imaju tendenciju da pokazuju ljubav jedni drugima na način na koji sami vole da je primaju. Međutim, to nije stvarno davanje. Pravo davanje je ono kada svom partneru ili partnerki pružamo stvari koje oni sami žele, prenosi "Zadovoljna.hr".

Problem je u tome što, budući da smo svi različiti, možda nećemo u potpunosti razumeti potrebe naših partnera. Mogli bismo lako da pomislimo da te potrebe nemaju smisla ili da su nevažne, jer to nama samima nije zabavno.Međutim, o ovome se radi: naše procene i osećaji o potrebama naših partnera nisu bitne koliko god to grubo zvučalo. Bitno je da radimo ono što godi našim partnerima jer je to vrsta brige na kojoj se grade zdravi odnosi.

Sad ćete se verojatno zapitati "a šta je s mojim potrebama?" Poenta je u uzajamnom zbrinjavanju. Što važi za vas, važi i za drugu polovinu. "Pravo davanje" nije nešto što dolazi prirodno. Međutim, bitno je izaći iz zone komfora kako biste učinili nešto za partnera.

Evo i konkretnog primera. Vi ste možda osoba koja posle lošeg dana na poslu voli da je neko pita kako se oseća, šta se dogodilo i slično... Međutim, to ne znači da i vaš partner voli takva pitanja. Ako je on osoba koja voli da sama sa sobom procesuirati loš dan, nemojte mu postavljati niz pitanja samo zato što vi smatrate da je to normalan obrazac ponašanja.

Najbitnije je da se spremite za "stvarno davanje". U suprotnom, bračni terapeuti i advokati ne treba da brinu za svoj posao.

Ako pomislite da vaš suprug ne priča vašim "ljubavnim jezikom" - verovatno ni vi ne pričate njegovim. Umesto da igrate igru nabijanja krivice morate da naučite kako da utišate glasove u glavi koji osuđuju, traže osvetu i prisiljavaju na povlačenje.

U suprotnom može se dogoditi da vas vaši osećanja odvedu na potpuno pogrešan put. Naime, kada su naša osećanja povređena ponašamo se na način koji izvlači ono najgore i iz naših partnera i u životu dobijamo manje od onoga što zaslužujemo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]

Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati