Ljubav

Direktno.rs

22. 02. 2021. 22:31 0

Devet znakova da živite u dobrom braku

Istraživanja pokazuju da vam je potrebno pet pozitivnih izjava na svaku negativnu kako biste održali ljubavni odnos na dobrom putu, objasnio je bračni savetnik Rafi Bilek.

1. Uzajamno se poštujete

- Svaki par se svađa. I svi govore stvari koje ne misle u žaru trenutka. Ali, kad iza svega stoji prezir, onda dolazi do problema jer prezir je istinsko obezvređivanje i nepoštivanje druge osobe - kaže Rafi Bilek, bračni savetnik i direktor Baltimorskog terapijskog centra u SAD-u.

- Poštovanje je neophodno u braku, a ono i dalje može postojati čak i usled svađe ili ispada besa. Međutim, ukoliko supružnika vidite kao nekoga nedostojnog vašeg poštovanja, vaš brak će verovatno krenuti nizbrdo - dodao je.

- Uzajamno poštovanje je kad razgovarate jedno s drugim s poštovanjem i pažljivim promišljanjem. Kad imate na umu i svog partnera tokom donošenja nekih odluka i pazite na njegove želje i potrebe - nadovezala se Saba Harouni Lurie, licencirana bračna terapeutkinja i vlasnica kompanije Take Root Therapy u Los Angelesu.

- To ne znači nužno žrtvovanje sebe kako biste usrećili partnera ili ga održali srećnim, već je to komunikacija protkana ljubavlju, čak i u situacijama kad je to teško - pojasnila je.

2. Govorite jedno drugom istinu

- Ne, ne morate partneru nužno da kažete baš sve. Ipak, čini se da je istinoljublje glavni faktor dugoročnog održavanja sreće među partnerima. U svojim intervjuima sa starijim ljudima, za projekat Legacy na Cornellu, parovi su kao dva najvažnija elementa uspešne, trajne veze naveli iskrenost i otvorenu komunikaciju - kaže dr Karl Pilemer, sociolog sa univerziteta Kornel i autor knjige '30 Lekcija za ljubav: Saveti najmudrijih Amerikanaca o ljubavi, vezama i braku' (30 Lessons for Loving: Advice From the Wisest Americans on Love, Relationships, and Marriage).

- Na pitanje zbog čega su najviše zažalili, odgovor broj jedan bio je 'kad nisu bili u stanju s partnerom u potpunosti da budu iskreni'. Iskrenost sa sobom nosi dobre stvari - dodao je.

3. Ne ignorišite se međusobno

Dobar brak je izgrađen na temeljima dobre komunikacije. Ali, kad jedan partner redovno nije prisutan duhom ili se ponaša kao da ima zanimljivije stvari da radi dok supružnik govori, prezir se lako može pojaviti u vezi.

Česta bolna tačka mnogih parova u današnje vreme je 'čeprkanje' po mobilnom dok jedan partner pokušava da razgovara. Parovi koji često slušaju jedno drugo, bez obzira koliko su mali ili veliki ti razgovori, imaju daleko više šanse za srećniji zajednički život.

4. Pazite na govor tela

- Govor tela može puno da otkrije o nekoj vezi. Slušanje supružnika ili izgovaranje onoga što vam je na umu s prekrštenim rukama zna da pošalje poruku da nešto krijete ili ste iz nekog razloga na oprezu. Zbog ovoga se vaš partner može osećati kao da se ne povezujete međusobno, što nikako nije dobro - objasnila je Maria Sulivan, stručnjakinja za veze i potpredsednica portala za upoznavanje dating.com.

- Parovi koji paze na to kako govor tela utiče na bližnje, vode bolje razgovore i imaju zdraviji brak - dodala je.

5. Dopuštate sebi da rastete i odvojeno

Ključno je rasti zajedno. Ali važno je i imati na umu da je svaki čovek ipak jedinka za sebe i da svako mora da raste i razvija se zasebno u nekim aspektima i periodima života.

Biti svo vreme 'na usluzi' i 'zalepljen' za drugu stranu često je iscrpljujuće za partnerove emocije i u na kraju će dovesti do toga da će supružnik pažnju usmeravati prema vama iz obaveze, a ne iz želje. Na kraju će na vašu vezu početi da gleda kao na posao, i to onaj koji bi možda želeo da napusti.

- Dopuštanje partneru da raste odvojeno od vas važan je činilac za lično ispunjenje. Zapamtite, vi ste dve zaljubljene osobe, a ne spakovan par - kaže Sullivan.

6. Spremni ste da idete na bračno savetovanje

Kad se pojave neki problemi u vezi koje ne možete sami da rešite, bračno savetovanje je dobar i pametan izbor.

- To vam omogućuje da o problemima razgovarate s upućenom trećom stranom koja može da vam pomogne u sticanju bolje perspektive. Koji god problem bio, ako niste uspeli sami da ga rešite, profesionalni savetnik može vam neizmerno pomoći. Čin jednostavnog odlaska na savetovanje izraz je vaše međusobne predanosti - objašnjava Bilek.

7. Komplimenti su češći nego kritika

Kritike su nužne u svakom odnosu, jer tako se partneri razvijaju i bolje razumiju probleme na koje nailaze. Ali sama kritika ne može održati brak srećnim, već obrnuto.

- Ako se međusobno kritikujete više nego što međusobno udeljujete komplimente, krenuli ste u probleme. Zapravo, istraživanja pokazuju da vam je potrebno pet pozitivnih izjava na svaku negativnu kako biste održali ljubavni odnos na dobrom putu - savetuje Bilek.

8. Ne pretpostavljate ko šta radi

Recimo, ako se radi o kućnim poslovima, nije najpametnije samo pretpostavljati da se zna ko šta radi, već o tome treba porazgovarati i konkretno dogovoriti što je čiji zadatak.

- Pretpostavke znaju da vode do ozbiljnih problema u vezi. Moj najbolji savet vam je da porazgovarate o tome ko šta radi. Naime, parovi koji vode razgovore o podeli kućnih poslova, postaju toga svesniji i zapravo rade najbolje za vezu - objašnjava Darsi Lokman, psiholog i autorika knjige "Sav bes" (All the Rage).

- U takvim situacijama parovi znaju, poput mog supruga i mene, da će to jednostavno funkcionisati. Ljudi u vezama upadaju u probleme jer mnoge stvari obično podrazumevaju, bez konkretnog razgovora o tome - dodala je.

9. Odvajate vreme za sebe kao par

Kad supružnici dobiju decu, vrlo lako se distanciraju i počnu da se osećaju više kao cimeri, nego kao romantični partneri. Zato je izuzetno važno ponekad odvojiti vreme za bežanje od svih obaveza i uživanje u ljubavnim trenucima daleko od dece.
Neimenovani muškarac opisao je kako su on i supruga Rebela rešili taj problem.

- Pojavile su se neke unutrašnje borbe kod moje supruge kad je postala majka, osećala se kao da je izgubila sebe. Otprilike svake dve nedelje prolazila je kroz takav ciklus emocija. Tad bi osetila jaku želju da malo pobegne od svega. Tako je sve krenulo. Počeli smo da zakazujemo romantične sastanke svake dve nedelje, čak i preko cele noći, daleko od obaveza. Stvari su postale bolje jer ona više nema osećaj da je samo mama i ništa drugo - ispričao je, a prenosi fatherly.com.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]

Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati