Postoji granica: Ovo više nije flert već varanje | Ljubav i seks | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Ljubav i seks

Direktno.rs

07. 01. 2021. 22:13 0

Postoji granica: Ovo više nije flert već varanje

Flertovanje može da postane "nesiguran teren" i da dovede do prevare...

Možda ste stavili koji "smajli" više u poruci namenjenoj starom prijatelju ili ste možda držali rame svog kolege s posla sekundu duže nego što je trebalo? Već ste u vezi, pa je sve ovo jednostavno bezopasno koketiranje, zar ne? Pa, tako je... sve dok nije.

Profesorka psihologije sa Univerziteta Masačusets Amherst Suzan Kraus Vitborn kaže da flertovanje koje se isprva čini nevinim ponekad može da postane "nestabilan teren" koji će se na kraju pretvoriti u varanje.

Ipak, ona ne smatra da je flert oblik varanja, sve dok to tako ostane i ne preraste u nešto više.

Teri Orbuč, profesor na Univerzitetu Oukland u Mičigenu slaže se i kaže da se flertovanjem smatra kada namerno želite da privučete nečiju pažnju ili kada pokazujete interes da s nekim želite više da komunicirate. Ovakvi postupci ne znače nužno da s tom osobom želite nešto više, na primer seks ili da želite da postanete emocionalno bliski s tom osobom.

Zato ne morate da brinete ako vi ili vaša bolja polovina obraćate više pažnje prema nekome od prijatelja - svi ti postupci su prijateljski i ne mora da znači da s nekim želite da uđete u romantičan ili seksualan odnos ako prema njemu pokazujete interes.

Druga stvar je kako se ti postupci interpretiraju. I dok vi mislite da je flertovanje samo deo vaše ličnosti, osoba s kojom flertujete to može da protumači na drugi način i da ga shvati kao želju za vezom ili seksualnom privlačnošću.

Sve ovo ne znači da ne možete da popričate sa slatkim konobarom kada ste u izlasku s prijateljicama. Važno je da znate da flert može da pređe granicu i preraste u emocionalnu prevaru, ponekad čak i da to ne primetite, piše "Žena.hr".

Evo kako možete znati da ste prešli granicu:

1. Bojite se da kažete svom partneru za osobu s kojom flertujete

Ovo je očigledno jer skrivanje stvari od partnera nikada nije dobro, a važno je zapitati čuvate li osobu s kojom flertujete za sebe jer mislite da to nije važno ili zato što se bojite partnerove reakcije. Ako se bojite da priznate to svojoj boljoj polovini, verovatno ste počeli da prelazite granicu.

Ovo nije nužno varanje, ali nije ni dobro. Kada vas partner prevari, izdaje vaše poverenje, pa ako imate osećaj da izdajete poverenje koje ste vi i vaš partner izgradili tokom vremena, trebalo bi da prestanete s flertom.

2. Idete drugoj osobi kada su vam potrebni emocionalna podrška i povezanost

Ako ste flertovali s kolegom s posla ili s prijateljem, ali niste išli dalje od nekih običnih razgovora, to je u redu. Ali ako, umesto svom partneru, odlazite toj osobi kada vam je potrebna emocionalna podrška, prešli ste granicu flerta i došli do emocionalnog varanja.

Vaš partner ne mora uvek da bude osoba kojoj ćete se prvo obratiti kada nastupi neki problem - možda imate neki problem na poslu i morate to da izbacite iz sebe pa se obraćate prvoj osobi koja naiđe. Ali ako vam je potrebna emocionalna podrška, vaš partner bi trebalo da bude prvi kome ćete se obratiti.

3. Govorite im stvari koje čak ni vaš partner ne zna

Ako drugoj osobi počnete da otkrivate stvari o sebi koje nikada niste rekli svom partneru, to je emocionalno varanje.

Možda vas ta druga osoba privlači jer ispunjava neku vrstu potrebe koju vaš partner ne ispunjava.

Ljude privlače druge osobe, ali to ne čini njih ili njihovu vezu lošom. To samo znači da bi trebalo da se zapitate - šta dobijam od te osobe, a da ne dobijam od svog partnera - i da li je vredno nastaviti s tim?

4. Konstantno flertujete s tom osobom

Ako ste "hronični flert", verovatno niste spremni za tu vrstu intimnosti i privrženosti koju dugoročna veza zahteva.

Ponašanje u prošlosti predviđa ponašanje u budućnosti, a ponekad je najbolje završiti vezu pre nego što vaš partner počne još više da ulaže u nju.

5. Imate interne šale

To može da se čini kao najmanji problem, ali interne šale s osobom s kojom flertujete predstavljaju veliki problem za vašu vezu, a vašeg partnera to može i te kako da povredi.

To je takođe još jedan od znakova da flert ide u mnogo ozbiljnijem smeru, jer se uspostavlja krug intimnosti s tom osobom koji isključuje druge ljude, poput vašeg partnera.

6. Razmišljate o drugoj osobi kada ste s partnerom

Ako je vaše telo s partnerom, a vaš um s nekim drugim, zakoračili ste na opasan teren.

U redu je imati osećaje ili osećati privlačnost prema nekom drugom sve dok možete da se izborite s tim osećanjima. Ako ne možete da se izborite s njima i ako vas zaokupljuju, morate da odlučite šta ćete učiniti s tim.

Prešli ste granicu. Šta sad?

Ne pretvarajte se da se to nije dogodilo - dogodilo se. Prvi korak je to priznati sebi, a drugi korak je pogledati dublje unutra i videti zašto se to dogodilo.

Dobro je i zamisliti kako bi vaša budućnost izgledala da vas flert dovede do nečeg više. A velika je verovatnoća da to nije vredno žrtvovanja veze u kojoj se trenutno nalazite.

Zatim, u zavisnosti od vaše veze, trebalo bi da budete iskreni sa svojim partnerom kako biste zajedno mogli da dođete do zaključka šta ste tačno tražili u toj osobi i do kojih je problema došlo tokom vašeg flerta s drugom osobom.

Na kraju je važno da postavite pravila flerta i granice s kojima se oboje slažete. Možda ćete morati da se promenite i napravite kompromis, ali briga o tome šta vašeg partnera čini uzrujanim, veoma je važna u vezi.

Ipak, ako ne uzmete u obzir partnerove osećaje i ne želite da prilagodite svoje ponašanje, najbolje bi bilo da završite s tim.

Flertovanje je naizgled mala stvar, ali niko ne bi trebalo da se oseća kao da nije prioritet u vezi. Razgovarajte sa svojim partnerom i vidite na čemu ste, a ako je to potrebno, raziđite se.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Press zvonce

Zoran Živković [22.01.2021.]

Video dana

Uputstvo za brigu o bebi

Anketa

Da li je država efikasna u borbi sa mafijom?

Rezultati