Kuhinjica

Direktno.rs

22. 04. 2022. 10:48 0

Ideje za farbanje za najlepša uskršnja jaja

Cvekla, kurkuma, pena za brijanje… Toliko je kreativnih ideja za farbanje uskršnjih jaja, na vama je samo da odaberete metod i krenete u akciju.

Trik za farbanje jaja penom za brijanje uveliko je zaludeo svet jer je vrlo jednostavan, a rezultat je pravo osveženje za uskršnju trpezu.

Potrebno vam je samo malo pene i nekoliko boja za hranu. Inače, isti trik funkcioniše i sa šlagom ili umućenom slatkom pavlakom, što je možda još bolja varijanta jer ne uključuje korišćenje hemije.

Jaja prvo skuvajte (bez bojenja). Najbolje je da izaberete ona bela jer će bolje primiti boju. Penu ili šlag sipajte na tanjir, po mogućstvu neki koji posle možete da bacite, recimo plastični. Dodajte po nekoliko kapi različitih boja za hranu, igrajte se, kombinujte ih po želji, a onda ih izmešajte štapićem (čačkalicom, kašičicom..) tako da dobijete efekat raznobojnog mermera.

Sledeći korak je da taj šareni desen prebacite na jaja, a to ćete uraditi tako što ćete jedno po jedno jaje umakati u penu sa svih strana i odlagati na papirni ubrus. Treba da stoje najmanje 20 minuta, a što duže stoje, boja će biti intenzivnija.

Na kraju pažljivo ubrusom skinite penu s jaja, bez trljanja da ne biste pokvarili magične prelive boja.

Vosak i lukovina

Domaćice koje na Veliki petak farbaju jaja gledaju da ona budu što interesantnija. A to često traži dosta truda i vremena. Ipak, sa voskom nije tako. Jaja će biti divno neobična i jedinstvena, sve je prirodno i zdravo, a ceo proces je izuzetno jednostavan.

Sve što vam treba je voda u kojoj su odstajale ljuske od luka i prirodni vosak. Njega možete nabaviti od lokalnog pčelara, komšinice (kojoj je možda ostalo parče od prošle godine), a možete i da svratite u obližnju voskarsku radnju.
Takođe, dobro bi bilo i da imate domaća jaja, ona svetlija, a ne jaja od koka nosilja jer su ona tamnija i boja se neće lepo primiti.

Pored jaja i lukovine, trebaće vam i komad voska, ne previše veliki, otprlike nešto veći od oraha – sve zavisi koliko jaja farbate i koliko tečnosti od lukovine imate u šerpi.

Prvi korak: Vodu u kojoj je odstajala lukovina (najbolje prethodnih dan, dva), stavite na vatru da se malo ugreje. Onda povadite ljuske od luka da ostane samo braon tečnost.

Drugi korak: Kad se tečnost dobro ugreje, ali ne toliko da počne da ključa, ubacite naseckan komad voska. Čim počne da ostavlja trag po površini dok se topi, u vodu lagano spuštajte jedno po jedno jaje.

Treći korak: Kuvajte jaja oko pola sata na srednje jakoj vatri. Pazite da ne bude mnogo jaka da jaja ne popucaju.

Četvrti korak: Šerpu sklonite sa vatre, jaja polako povadite većom kašikom i stavite u činiju da se ohlade.

Peti korak: Jaja na kraju obrišite krpom ili ubrusom i premažite s malo masti da se lepo sijaju. I rezultat će vas oduševiti – tamo gde se vosak lepio za jaja, pa potom topio ostaće najneobičnije šare koje će očarati sve ukućane.

Ljubičasti kupus

Sastojci

2 šolje seckanog ljubičastog kupusa

1 kašika sirćeta

½ kašičice soli

2 šolje vode

tvrdo kuvana jaja

Postupak

Stavite kupus, sirće, so i vodu u šerpu. Pustite da provri, a zatim kuvajte 15 minuta. Procedite kupus i ostavite da se tečnost ohladi.

Umočite tvrdo kuvana jaja u tečnost i potopite ih 30 minuta ili preko noći.

Ocedite jaja iz vode i ostavite da se potpuno osuše.

Kurkuma

Sastojci

¼ šolje mlevene kurkume

2 kašike sirćeta

1 kašičica soli

4 šolje vode

tvrdo kuvana jaja

Postupak

Stavite kurkumu, sirće, so i vodu u šerpu i kuvajte 30 minuta. Zatim sklonite sa vatre i ohladite.

Ubacite tvrdo kuvana jaja u tečnost i ostavite 30 minuta ili preko noći.

Izvadite jaja iz vode i ostavite da se potpuno osuše.

Ove pastelne nijanse jaja biće prelepe i ako vam posluže kao osnova, jer jaja dodatno možete da ukrasite i iscrtate temperama ili flomasterom, ali i da oko njih vežete mašnice ili nalepite zanimljive stikere.

Cvekla

Među prirodnim, a vrlo zanimljivim metodama farbanja uskršnjih jaja je i farbanje povrćkama ili začinima.

Dobra stvar je što sve neophodno vrlo verovatno već imate u kuhinji.

Ako biste rozikasta jaja, tu je cvekla.

Sastojci:

2 šolje naseckane crvene cvekle

1 kašika sirćeta

½ kašičice soli

2 šolje vode

tvrdo kuvana jaja

Postupak

Stavite cveklu, sirće, so i vodu u šerpu i prokuvajte. Krčkajte 15 minuta, a zatim izvadite cveklu. Ostavite da se ohladi.

Stavite jaja u tečnost i ostavite 30 minuta ili preko noći.

Potom ih izvadite iz tečnosti i ostavite da se osuše.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Mašinista se pravi važan

Anketa

Ko je najviše razočarao na Evropskom prvenstvu?

Rezultati