Kuhinjica
30. 01. 2022. 17:55 1
Razbijen mit: Koliko su kokice zdrava grickalica
Kokice zaista jesu odličan izbor za grickanje ako ne želite uneti puno kalorija i masnoća. Dobra vest je da sadrže puno vlakana zbog kojih ćete duže osećati sitost i zahvaljujući kojima će proces probavljanja hrane biti bolji, "lagane" su za želudac i nemaju puno kalorija. Ipak, sve dobre strane mogu se uništiti u trenu ako ih pripremate na pogrešan način.
Osim toga, kesica u kojoj se nalaze sadrži perfluorooktansku kiselinu koja je jako štetna za zdravlje, stoji u saopštenju objavljenom na službenim stranicama Američke agencije za hranu i lijekove, FDA. Ta tvar služi za zadržavanje masnoće unutar vrećice, a testiranja na životinjama takođe su pokazala da povećava rizik od raka jetre, testisa i gušterače kod njih.
Još jedna informacija koja bi vas mogla zgroziti je da sadrže masnoće za ceo jedan dan! Koristi se palmino ulje koje je, odavno je poznato, najštetnije - povećava holesterol i ugrožava zdravlje srca.
Neke kesice sadrže od 4 do 6 grama masti, što je između 20 i 30 posto dnevne vrednosti hranjivih sastojaka u samo jednoj porciji, kao i sva masnoća koju bi trebali uneti kroz celi dan. Uz to, sadrže ogromnu količinu soli.
Takođe, izbegavajte kokice u bioskopu, samo jedna merica ima otprilike 1.160 kalorija, a količina masti dovoljna je za čak tri dana!
Kako ih onda jesti? Stručnjaci kažu da bi najbolje bilo ispeći kukuruz kokičar u loncu s malom količinom ulja i na kraju ih malo posoliti ili u aparatu za kokice koji ih peče na vazduh.
Komentari 1
ostavi komentar