Kuhinjica

Direktno.rs

29. 12. 2021. 09:00 0

Ne bacajte lišće cvekle: Ukusno i zdravo

Znamo koliko je važno jesti sveže povrće, ali to često zaboravljamo kada nas omame ukusi i mirisi brze hrane. Ako želite da budete zdraviji, da se osećate punim energije, onda svoj jelovnik morate obogatiti namirnicama koje obezbeđuju važne hranljive sastojke. Ključ je u raznovrsnosti, a to znači što više boja na tanjiru i sirovih namirnica. Cvekla je od davnina poznata kao riznica vitamina, ali pri tome najčešće mislimo na njen koren. A šta je sa lišćem? Iako mnogi ne znaju, njeno lišće se jede i veoma je zdravo.

Bogato je vitaminom A

Jedna porcija lišća cvekle, oko 38 grama, obezbeđuje skoro polovinu dnevne preporučene doze vitamina A. On je antioksidans rastvorljiv u mastima, a važan je za reproduktivni i imunološki sistem, kao i za zdravu, blistavu kožu.

Ima velike količine vitamina C

Poznato je da vitamin C pomaže u jačanju imuniteta neophodnog za borbu protiv gripa i prehlade. Zeleni deo cvekle sadrži veliku količinu ovog vitamina, stoga je naročito važno jesti ih tokom zime.

Bogato je polifenolima

Polifenoli sadrže antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju i sprečavanju najrazličitijih upala u telu. Polifenoli se mogu naći u zelenom delu cvekle kao i u korenu.

Kako konzumirati listove cvekle

Mnogi su u zabludi i skeptični u vezi sa listovima cvekle, unapred očekujući da nisu nimalo ukusni. Međutim, istina je da imaju blago slatkast ukus i mogu se jesti kao bilo koje drugo zeleno povrće. Od svežih listova cvekle možete napraviti salatu i začiniti po svom ukusu. Pošto su slatkastog ukusa, možete ih dodati u smuti od voća ili povrća i na taj način nutritivno obogatiti svoj obrok. Ako volite pesto, polovinu listova bosiljka zamenite listovima cvekle i zajedno s ostalim sastojcima stavite u blender.

Listove cvekle moguće je i kratko obariti pa poslužiti kao prilog uz meso ili ribu ili skuvati zajedno sa ostalim povrćem i pripremiti potaž ili okrepljujuću supu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati