Kuhinjica
14. 11. 2021. 09:21 0
Kondenzovano mleko i zašto je zdravo?
Kondenzovano mleko je inače konzervirano mleko, gušće nego obično, ne zaslađeno i koristi se za pripremu određenih poslastica ili kao dodatak za kafu. Veruje se da je nastalo još u 19. veku kada su u Americi moreplovci želeli da mleko ostane duže sveže i traje, s obzirom da je lako kvarljiva namirnica, došli su na ideju da prokuvaju mleko.
Uopšteno govoreći, kondenzovana mleka imaju dvostruko više grama ugljenih hidrata, proteina i masti, osim redukovanih masti i sorti bez masti, i veći sadržaj minerala. Imaju više od 50% dnevne vrednosti za kalcijum, 15% dnevnih vrednosti za magnezijum i 18% dnevnih vrednosti za cink. Dok sveže mleko ima 21% kalcijuma, 6% dnevnih vrednosti magnezijuma, odnosno 8% dnevnih vrednosti cinka.
Ispijanje kondenzovanog mleka može biti od koristi onima koji pokušavaju da dobiju na težini ili povećaju unos minerala. Nedovoljna težina je faktor rizika za: infekciju, demenciju, pa čak i smrt. Ako pokušavate da se ugojite, želeli bi ste da to učinite na zdrav način, kako biste izbegli druge zdravstvene probleme povezane sa lošim navikama u ishrani.
Kondenzovano mleko može vam pomoći da zdravije dobijete težinu zbog visoke koncentracije hranljivih materija i nedostatka dodatog šećera. Upravo taj prekomerni šećer je povezan sa razvojem srčanih oboljenja i dijabetesom tipa 2 kada se konzumira prekomerno.
Komentari 0
ostavi komentar