Kuhinjica
11. 05. 2021. 15:05 0
Kako prepoznati domaće jagode? Dovoljan je pogled
Veliki deo jagoda na pijacama i u marketima su uvozne, iz Grčke, Turske, Španije, pa čak i Amerike, a premda neki pijačni prodavci tvrde da nema puno razlike između uvoznih i domaćih, svi bi radije one iz naših voćnjaka.
Prave, kvalitetne domaće jagode izdvajaju se i po intezivnom, prepoznatljivom mirisom. One nikada nisu istog oblika i veličine i nisu istog ukusa sa svih strana, jer sunčevi zraci ne padaju ravnomerno na voće.
Znalci kažu da valja obratiti pažnju i na peteljke - na uvoznim je velika, savršenog oblika i tamnozelena, dok je kod domaćih bleđa jer je nedavno ubrana.Uopšteno - jagode savršenog oblika, tvrde i upadljivo sjajne uglavnom nisu domaćeg porekla.
Za jagode važi da su bolje kada su sveže, jer se vitamin C i antioksidansi kojima obiluju gube stajanjem. Zapamtite, najzdravija je ona jagoda koja je sveže ubrana. Maloj deci ih treba davati oprezno jer postoji mogućnost da se, baš kao i kod odraslih, javi neka neželjena reakcija ili alergija, koju obično ne izaziva sama voćka, već pesticidi i slična sredstva kojima su prskane. Zato ih pre konzumiranja treba dobro oprati.
Komentari 0
ostavi komentar