Korona

Direktno.rs

18. 03. 2022. 15:57 15

SZO: Tek smo na sredini pandemije Covida-19

Svet je tek na polovini pandemije korona virusne bolesti, poručila je funkcionerka Svetske zdravstvene organizacije, ističući da u svetu broj zaraženih i obolelih opet raste.

 - Pandemija kovida -19 nije ni blizu gotova - rekla je portparolka SZO Margaret Haris dodajući: - Zasigurno smo usred pandemije.

Zdravstvena agencija UN-a ranije je rekla da bi akutna faza pandemije mogla završiti ove godine, ali će zavisiti od toka koliko ćemo brzo ispuniti njen cilj da vakcinišemo 70 posto stanovništva u svakoj zemlji. 

Nakon više od mesec dana u kojima je pao broj slučajeva Covid-a, prošle nedelje je ponovo počeo da raste.

Prema SZO kombinacija faktora dovela je do porasta broja slučajeva bolesti među kojima su vrlo zarazna omikron varijanta korona virusa i njena podvrsta A.2 podvarijanta omikrona, kao i ukidanje protivepidemijskih i javno-zdravstvenih mera u društvima.

Broj novozaraženih skočio je za osam posto na globalnom nivou u odnosu na prethodnu nedelju, s 11 miliona novih slučajeva i nešto više od 43.000 novih smrtnih slučajeva od 7. do 13. marta, što je prvi porast od kraja januara.

Najveći skok bio je u zapadnopacifičkom području, koje uključuje Južnu Koreju i Kinu (25 odsto), dok je broj smrtnih slučajeva povećan za  27 odsto.

Afrika je zabeležila rast od 12 odsto novih slučajeva i smrtnih slučajeva od 14 posto.

U Evropi je zabeležen rast broja novoobolelih od dva odsto, ali bez skoka u broju smrtnih slučajeva.

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je ove nedelje da se protivi preranom ukidanju zaštitnih mera, što uključuje nošenje maski i držanje fizičke distance.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Prvi put je najteže

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati