Korona

[ Izvor: Mediji ]

26. 02. 2022. 18:10 1

Korona, alergija ili prehlada - kako ih razlikovati?

Kijavica, kašalj, zapušen nos i ostali simptomi koji nas sada asociraju na kovid otežava roditeljima da procene o čemu je reč. Kako razlikovati i prepoznati običnu prehladu ili alergiju, objasnila je dečja lekarka Ana Milinković iz Doma zdravlja Savski venac.

"Sezona alergija i različitih respiratornih infekcija nažalost se poklapaju u ovom periodu godine", rekla je ona dodavši da je sreća da se smiruje situacija s kovidom, kako kod dece, tako i kod odraslih.

Međutim, kako kaže, sada su aktuelni sezonski virusi, tako da zaista nije lako razlučiti da li je reč o alergiji ili o nekoj virusnoj infekciji.

"Deca koja su sklona alergijama, roditelji već znaju da prepoznaju kada kreće sezona i koje su manifestacije. To najčešće budu napadi kijanja, svrab nosa i očiju, grebanje u grlu i kašalj. Ako se prvi put javlja, teže će se razlučiti", rekla je doktorka Milinković za TV Prva.

"Deca koja imaju virusne infekcije, najčešće krenu akutno. Deca se žale i na bolove u mišićima i malaksalost. Može da se poklopi simptom curenja nosa, zapušenosti, kašalj", rekla je i objasnila kako da definitivno znamo da li je u pitanju alergija ili neka virusna infekcija.

"Temperatura nikad ne ide s alergijama, ti bolovi u mišićima, nešto što traje duže – uporan kašalj, malaksalost deteta, glavobolja – to je pre nešto što liči na alergiju", rekla je i dodala:

"Razlika između kovida i prehlade definitivno može da se razluči samo putem testa - PCR ili antigenskog ili eventualno putem krvne slike."

Savet roditeljima kada dete ima alergiju i kovid

"Neka nemaju nikakvog straha. Deca koja su sa alergijskim rinitisima i moraju da budu na nazalnoj terapiji kortikosteroidima nisu ni u kakvoj opasnosti. Kovid infekcija se i leči kortikosteroidima, inhalatornim i sistemskim, tako da nikakve neželjene efekte nismo imali", rekla je doktorka Milinković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati