Korona

Direktno.rs

25. 01. 2022. 21:45 16

Fajzer počeo ispitivanje vakcine protiv omikrona

Kompanije Fajzer i Bajontek saopštile su u utorak da su počele kliničko istraživanje nove verzije svoje vakcine, specifično napravljene za omikron varijantu koronavirusa, protiv koje je prvobitni režim imunizacije od dve doze bio manje delotvoran.

Proizvođači vakcina protiv kovida-19 rade na verzijama svojih vakcina koje bi bile delotvornije protiv omikrona, u slučaju da globalne zdravstvene vlasti odluče da je promena potrebna.

Sa omikronom postoji veća verovatnoća da će se zaraziti i ljudi koji su vakcinisani, ali još nije jasno da li je potrebno menjati postojeće vakcine. Prvobitne vakcine i dalje nude dobru zaštitu od teških oblika bolesti i smrti.

Prema istraživanjima, urađenim u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama, buster jača tu zaštitu i poboljšava šanse da se izbegne blaži oblik infekcije.

​- Prepoznajemo da je potrebno biti pripravan u slučaju da zaštita slabi tokom vremena i da se potencijalno pomogne u suzbijanju omikrona i novih varijanti u budućnosti - saopštila je Ketrin Džensen, glavni istraživač za vakcine u Fajzeru.

Tokom novog kliničkog istraživanja, u kojem učestvuje do 1.420 odraslih starosti od 18 do 55 godina, verzija vakcine protiv omikrona ispitivaće se i kao buster i kao primarna vakcina. Istraživači će ispitivati bezbednost izmenjene vakcine i načine na koji podstiče imuni odgovor u poređenju sa prvobitnom.

U jednoj grupi, oko 600 volontera koji su primili dve doze prvobitne Fajzerove vakcine pre tri do šest meseci, primiće jednu ili dve doze nove protiv omikrona, kao buster. Još 600 koji su već dobili tri regularne doze Fajzerove vakcine primiće četvrtu dozu regularne vakcine ili omikron verzije.

U istraživanju će učestvovati i pojedini nevakcinisani volonteri koji će dobiti tri doze nove verzije vakcine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Daj da se uozbiljimo

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati