Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Korona

Direktno.rs

26. 10. 2021. 18:30 9

Nove preporuke za buster doze vakcina protiv korone

Nacionalni stručni komitet za imunizaciju (NITAG) dao je preporuku da se skrati period između druge i treće doze vakcine protiv virusa korona, za osobe sa oslabljenim imunskim odgovorom. Naime, preporuka tog savetodavnog tela je da građani sa neadekvatnim imunskim odgovorom buster dozu prime četiri meseca nakon druge doze Sinofarma, odnosno pet meseci nakon druge doze vakcine Fajzer, AstraZeneka, Sputnjik V. Do sada su svi građani buster dozu primali šest meseci nakon druge doze.

Preporuka je doneta na osnovu nacionalne epidemiološke situacije i broja hospitalizovanih u bolnicama kod kojih je došlo do "proboja imuniteta".

- Na osnovu tih podataka, ali i podataka u naučnim radovima koji su objavljeni u poznatim medicinskim časopisima, preporuka Svetske zdravstvene organizacije, Evropske agencije za lekove, Američke uprave za hranu i lekove, doneta je odluka da se skrati period za mesec dana za sve vakcine, a za Sinofarm i više, da posle četiri meseca ide buster doza. To se odnosi na osobe sa oslabljenim i neadekvatnim imunskim odgovorom.

Sa preporukom NITAG-a saglasno je Ministarstvo zdravlja, Krizni štab i Vlada Republike Srbije. Odluka je stupila na snagu 25. oktobra, te buster doza vakcine protiv COVID-19 primenjuje se kod svih osoba kod kojih je završena primovakcinacija i to:

- nakon najmanje pet meseci od davanja druge doze, kod osoba koje su prethodno primile dve doze mRNK (Pfizer-BioNTech) ili vektorske vakcine (Gam-KOVID-Vak, Astra Zeneka);

- nakon najmanje četiri meseca od davanja druge doze, kod osoba koje su prethodno primile dve doze inaktivisane vakcine (SARS-CoV2 (Vero Cell) Inactivated-Sinopharm);

- nakon najmanje pet meseci od davanja dodatne, treće doze, kod osoba sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama (osobe koje su nakon najmanje 28 dana od druge doze primile mRNK vakcinu, kao dodatnu, treću dozu).

Kod osoba na hemodijalizi koje su već primile buster dozu vakcine protiv COVID-19, posle šest meseci od davanja druge doze, a kod kojih je i nakon buster doze izostao humoralni imunski odgovor, preporučuje se primena dve doze dostupne mRNK vakcine u razmaku od 21 dana, posle najmanje šest nedelja od davanja buster doze.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Ekvilibristika u Srbiji

Zoran Živković [26.11.2021.]


Anketa

Kako se grejete ove zime?

Rezultati

Video dana

I reče sa vrata: donosim ti brata!