Korona

Direktno.rs

13. 09. 2021. 01:43 7

Hrvatska uvodi kovid potvrde u zdravstvu

Lekari, medicinske sestre, ali i nezdravstveno osoblje u Hrvatskoj od 1. oktobra na radno mesto moći će da dođu isključivo uz digitalnu kovid-potvrdu.

Zeleno svetlo dobiće na osnovu jednog od tri uslova, a to su vakcinacija, preležana bolest ili negativan test na kovid.

Ministar zdravstva Vili Beroš kaže da o uvođenju kovid-potvrde razgovaraju već nedeljama, a zvanična odluka biće doneta tokom sledece nedelje.

- Samo uvođenje trebalo bi da bude početkom oktobra. Za takvu organizaciju ipak je potrebno vremena. Moramo održati sastanke s upravama bolnica, a naposletku i zaposleni će imati neko vreme da se ipak odluče za onu najbolju varijantu, vakcinaciju - objašnjava Beroš i dodaje da je u toku nabavka testova za zaposlene.

U prvoj fazi testiranje za zaposlene biće besplatno, a planira se da se, nakon mesec i po ili dva, testiranja sprovode o sopstvenom trošku. Iako većina smatra da je testiranje trebalo odmah naplatiti zaposlenima, jer se od zdravstvenog osoblja očekuje da bude vakcinisano, Beroš je odlučio da da vremena za prilagođavanje.

- Iako bi to bilo opravdano, nisam odmah za takav korak. Mišljenja sam da moramo svima omogućiti da još jednom razmisle i vakcinišu se - smatra Beroš.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravstva, od 6. septembra, u sistemu hrvatskog zdravstva dvema dozama vakcinisano je 60,67 odsto zaposlenih, a ni jednu dozu nije primilo njih 33,56 odsto.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati