Korona

Direktno.rs

28. 07. 2021. 11:29 50

Ko će da odgovara za Vučićev cirkus sa vakcinama?

Najnoviji skandal u zaustavljenom procesu vakcinacije je da Astrazeneka "covishield' proizvedena u Indiji, koja je tokom proleća davana građanima Srbije, nema dozvolu Evropske agencije za lekove (EMA)! To je zvanično potvrdila ambasada Nemačke u Beogradu uz uznemirujući dodatak da vakcinisani ovom vakcinom ne mogu da uđu u njihovu zemlju! Niko još uvek ne može ni da nasluti koliko će skandala Vučićevog režima isplivati vezano za vakcinaciju protiv Covid 19.

Sve je počelo kada je Vučić uvezao milion kineskih vakcina Sinofarm koje su tek naknadno dobile dozvolu naših zdravstvenih vlasti. Vučić je masovno pelcovao građane Srbije ovom vakcinom koja je, pogađate, najskuplja od svih. Vodio je besomučnu medijsku kampanju da je kineska vakcina najbolja a pritom je mesecima sam izbegavao da se vakciniše. Nastavio je sa uvozom miliona kineskih vakcina i na kraju je više od 75% vakcinisanih primilo ovo cepivo - a ispostavilo se da je to najlošija vakcina i da nije efikasna kod više od 50% vakcinisanih starijih od 65 godina koji su sada potpuno nezaštićeni! Nešto manje neeefikasa je kod mlađe populacije, ali više nema nikakve sumnje da je to najlošija vakcina.

Vučić je 150.000 doza Astrazeneke dopremio početkom februara, ali je u medijima prikrivano da to nije vakcina proizvedena u Velikoj Britaniji, nego u Indiji i da nema dozvolu Evropske agencije za lekove (EMA). Veliki broj građana Srbije odbijao je da primi ovu vakcinu zbog medijskih napisa da nosi rizik od zgrušavanja krvi i pojave tromba, pa je Vučić nekoliko dana pred istek roka trajanja, ove vakcine kupljene našim a ne njegovim novcem delio šakom i kapom zemljama u regionu i glumatao lažnog humanitarca.

Situacija sa ruskom vakcinom Sputnik V koja nema dozvolu ni Evropske agencije za lekove (EMA), ni Svetske zdravstvene organizacije (WHO) takođe je sporna. Čak i sama Rusija ne priznaje potvrdu o vakcinaciji ovom, svojom vakcinom za građane Srbije i ne dozvoljava ulazak u zemlju bez negativnog testa na korona virus. A sećate se i medijske kampanje o proizvodnji ruske vakcine na Torlaku.

Gde smo sada? Srbija je pri dnu evropske lestvice po broju vakcinisanih a vakcinacija je praktično stala. Prema zvaničnim podacima međunarodnih zdravstvenih institucija, kompletno je vakcinisano samo 40% punoletnog stanovništva a od ukupnog broja vakcinisanih, čak tri četvrtine primilo je kinesku vakcinu za koju je čak i Vučićev režim morao da prizna da je najneefikasnija i da ogroman broj naših ljudi koji su je primili zapravo nema zaštitu!

Svestan problema koji je napravila neodgovorna vlast, u pokušaju da delimično ispravi štetu, Komitet za imunizaciju doneo je odluku da Kriznom štabu i Vladi Srbije predloži za treću dozu vakcine u borbi protiv pandemije COVID-19, Fajzer (Pfizer) ili Moderna vakcinu, koja bi u Srbiju trebalo da stigne tek na jesen.

Ovime je zapravo rečeno sve. Ostaje otvoreno pitanje - ko će da odgovara za zdravlje nacije koje je u procesu vakcinacije bilo u trećem planu u odnosu na političku propagandu i medijske manipulacije Aleksandra Vučića?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 50

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati