Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

15. 06. 2023. 06:54 1

Država ne otkupljuje sve vakcine koje Torlak proizvede

Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" nedostaje podrška države, jer Srbija ne otkupljuje sva cepiva najpoznatijeg proizvođača vakcina u ovom delu Evrope, rekao je v.d. direktor ove ustanove Luka Dragačević.

On je na panelu održanom u okviru Godišnje konferencije pilot superklastera "Laboratorija zdravstevnih tehnologija" govorio o nedavno sprovođenim nabavkama vakcine protiv gripa, piše Nova ekonomija.

- Vi imate nacionalnog proizvođača, kao što smo mi, od koga država ne uzima kompletan kapacitet, uzima od stranih dobavljača - kazao je Dragačević komentarišući izazove sa kojima proizvođači lekova i vakcina u Srbiji mogu da se susretnu.

On navodi da se potrebno da se vrati "prioritet nacionalnog proizvođača", "ne zato što je potrebno da se on takmiči sa inostranim proizvođačima, već zato što upravo kada se desi pandemija – vi ćete imati svoju vakcinu".Dragačević je izjavio i da Torlak trenutno proizvodi trovalentnu vakcine protiv gripa, ali da se radi na razvoju četvorovalente vakcine.

Takođe, Institut je od prošle godine uključen i u projekat Svetske zdravstvene organizacije koji obuhvata transfer tehnologija za proizvodnju mRNA vakcina u zemljama sa niskim i srednjim prihodima.

- Institut biti jedinstven po tome da radi istraživanja na tako nečemu. Ljudi su već bili na obukama u Kejptaunu, već smo bili na raznim kongresima, bili smo u Južnoj Koreji - kaže Dragačević.

Problem je, međutim, što menotri u domaćoj naučno-istraživačkoj delatnosti rade na doktorskim disertacijama "na nivou bazične nauke", što je "neophodno promeniti ukoliko se počinje sa proizvodnjom većeg obima"...- Sada da biste napredovali u zvanju morate da imate hiperprodukciju. To nije dovelo do nečega mnogo pozitivnog, takvo je barem moje iskustvo - dodao je Dragačević.

V.d. direktora Torlaka je naveo i da je ta ustanova poptisao ugovor o saradnji sa fakuletetima i institutima.

- Farmaceutska industrija je skupa, skupa je oprema. Zašto bismo onda svi kupovali svu opremu ako neki institut već ima tu opremu. Nema potrebe. Imate kapitalnu opremu koja se nalazi na jednom mestu, zna se ko je operater za nju i onda se on direktno kontaktira - naveo je Dragičević.

- Upravo takva oprema koja je neophodna startapima u inovativnim biotehnologijama je i GLP - rekao je na panelu Uroš Anđelković koji radi na razvoju novog antivirusnog leka.

Jedina takva laboratorija registrovana je upravo na Institutu "Torlak".

Anđelković objašnja da je "nakon što se rodi ideja za stvaranje inovacije i proboj na tržište potrebno prvo prevazići prepreke koje se odnose na pravo ili prolazak investitora“.

- Negde devedesetih godina došlo je do razdvajanja nauke i industrije. Sada smo došli u prilku da ponovo gradimo priču, da vraćamo znanja koja smo nekad imali. I treba ih vratiti u ovaj ekosistem i ponoov uzgojiti, da dostignemo nivo kompetentnosti za ovakve projekte - kaže Anđelković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati