Korona

Direktno.rs

20. 05. 2021. 21:42 24

Izrael i Emirati - Fajzer superioran u odnosu na kineski Sinofarm

Izrael Fajzerom, a Ujedinjeni Arapski Emirati kineskim Sinofarmom, vakcinisali su najveći procenat stanovništva na svetu. Izraelci su praktilčno pobedili koronu, dok je u Emiratima i pored oštrih mera, situacija i dalje veoma rovita. Izrael i UAE imaju gotovo identičan broj stanovnika, i jedni i drugi početkom januara krenuli su u masovnu vakcinaciju - prvi isključivo sa Fajzer vakcinom, a drugi dominantno sa kineskim Sinofarmom, čije je učešče među vakcinisanima oko 84 odsto i Fajzerom oko 16 odsto.

Kada je počela vakcinacija u Izraelu je svaki dan bilo skoro 10.000 novozaraženih, a u Emiratima mnogo manje - oko 3.000. Nakon gotovo pet meseci masovne vakcinacije u Izraelu je sa dve doze Fajzera vakcinisano oko 58 odsto stanovništva, sa barem jednom dozom oko 63 odsto, a ukupno je dato oko 10.5 miliona doza vakcine.

U Emiratima je vakcinisano kineskom vakcinom oko 56 odsto stanovništva, sa barem jednom dozom 73 odsto, a ukupno je dato više od 11.5 miliona doza na gotovo identičnu populaciju u odnosu na Izrael. Međutim efekti vakcinacije se drastično razlikuju što ukazuje na veliku razliku u efikasnosti u korist američko-nemačke u odnosu na kinesku vakcinu!

U Izraelu se život gotovo u potpunosti vratio u normalu, a broj novozaraženih od oko 10.000 na dnevnom nivou sveo se na oko 50 novih slučajeva iz dana u dan, tako da je pitanje dana ili nedelje kada će pandemija i zvanično u ovoj zemlji biti okončana.

Međutim, u UAE i pored veoma oštrih epidemioloških mera, koje podrazumevaju i kazne od čak oko 700 dolara za nenošenje maski na otvorenom i zatvorenom prostoru - situacija je bitno drugačija i pokazuje da efikasnost Sinofarm kineskih vakcina nije ni izbliza kako je proizvođač javno saopštavao.

Sa oko 3000 novozaraženih na dnevnom nivou na početku vakcinacije, iako je vakcinisan impozantan procenat populacije - broj dnevno novozaraženih na dnevnom nivou i dalje je neočekivano visok i kreće se od 1.200 do 1.500.

Ovi brojevi, na primeru ove dve države koje imaju približno po 10 miliona stanovnika, zapravo pokazuju da postoji velika razlika u efikasnosti ove dve vakcine. Ovi podaci zabrinjavaju ako imamo u vidu da je i u Srbiji, stanovništvo dominantno vakcinisano kineskom Sinofarm vakcinom iako je obuhvat vakcinacije i dalje daleko manji od Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Da li će i u Srbiji biti preporučena i treća doza vakcinisanima kineskim Sinofarmom kao u Emiratima ili će zdravstvene vlasti sugerisati našim građanima koji nisu razvili antitiela da prime neku drugu vakcinu - saznaćemo uskoro.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 24

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati