Korona

[ Izvor: Mediji ]

13. 04. 2021. 13:26 0

U zemlje EU sa bilo kojom vakcinom

Digitalni zeleni sertifikati, koji bi trebalo da postanu operativni u EU do početka leta, biće izdavani za sve vakcine protiv koronavirusa, a moći će da ih poseduju i građani trećih zemlja, poručeno je danas iz Brisela.

Evropski komesar za pravosuđe, Didije Rejnders, u debati pred Odborom za slobode i pravosuđe Evropskog parlamenta, kaže da je osnovni cilj digitalnih zelenih sertifikata da olakšaju slobodno kretanje u EU i pomognu građanima da vrate svoje pravo slobodnog putovanja na način koji je prilagođen zdravstvenoj situaciji.

- Evropska komisija je predložila da se digitalni zeleni sertifikati prošire i na građane trećih zemlja koji borave ili legalno putuju u EU. Vremenom trebalo bi da evropski zeleni sertifikati postanu interoperabilni sa standardima na međunarodnom nivou. U srednjem roku, trebalo bi da dođe do usklađivanja sistema, tako da sertifikati koje izdaju treće zemlje budu automatski prihvaćeni u EU - rekao je Rejnders.
On je u Evropskom parlamentu poručio da će svi građani EU dobiti isti tretman kada dođe do ukidanje restrikcija na putovanja i da će sertifikati biti izdavani za sve vakcine, bez obzira da li ih je odobrila EMA ili ne.

- Zemlje članice će biti dužne da prihvate vakcine koje su odobrene na nivou EU, a biće slobodne da prihvate i sve druge vakcine - kaže Rejneders.

U Briselu naglašavaju da digitalni sertifikati nisu ”pasoši o vakcinaciji”, već da podrazumeva tri vrste sertifikata koji će se izdavati u digitalnom ili papirnom obliku, a odnosiće se na dokaz o vakcinaciji protiv korona virusa, negativan test ili dokaz o postojanju antitela.
Navodi se da će se sertifikati izdavati besplatno, da je plan da na snagu stupe do početka leta, a da će biti suspendovani kada SZO označi kraj pandemije.

- Kada pandemija bude iza nas neće biti potrebe za sertifikatima, ali će se instrument, koji sada uvodimo, zadrzati u slučaju da bude morao da bude reaktiviran zbog nove pandemije - rekao je Rejnders.

On je poručio da će digitalni sertifikati moći da se koriste samo za slobodno kretanje, a da svaka druga upotreba na nacionalnim nivou mora biti zakonski osnovana, proporcionalna i nediskriminaciona.

Da bi predlog Evropske komisije o uvođenju digitalnih zelenih sertifikata stupio na snagu, treba da bude podržan u Evropskom parlamentu i zemalja članica EU.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati