Korona

[ Izvor: Index.hr ]

12. 04. 2021. 18:27 2

"Opasno": Namerno se zaražavaju da bi lakše putovali

U Sloveniji su zabrinuti opasnom pojavom namernog inficiranja koronavirusom, a sve to sa ciljem lakšeg kretanja i putovanja, s obzirom na to da se prebolevanje koronavirusa za sada tretira kao i imunitet stečen vakcinisanjem.

- Primećujemo trend povećanja broja onih koji žele što pre da se zaraze kako bi dobili potvrdu koja će im omogućiti lakša putovanja i prelaženje granica, što je opasna praksa koju nikako ne možemo da preporučimo - kazala je na konferenciji za novinare epidemiološkinja Mateja Logar, koja vodi Vladin stručni savet za koronavirus.

"Svi koji se namerno inficiraju rizikuju teži oblik bolesti"

Dodala je da zbog toga, kao i zbog više zabeleženih slučajeva varanja na testovima, razmišljaju o restrikcijama, odnosno promeni pravila za putovanja. Navela je da se razmišlja o tome da se oni koji su preboleli virus skinu sa liste izuzetaka od testiranja prilikom prelaska granice, ali tek u fazi kad vakcine za imunizaciju većeg dela populacije bude dovoljno.

Na opasnost namernog izlaganja virusu upozorio je i infektolog Tomaž Zovko iz ljubljanskog UKC-a.

- O ovoj bolesti još uvek ne znamo mnogo toga. Ona je nepredvidiva i može da ima trajne posledice. Ne znamo tačno kakve dugoročne posledice bolest ima, posebno za mlađe pacijente, iako su one kod nekih vrlo neugodne - upozorio je.

Istakao je da je neusporedivo sigurnije sprečiti inficiranje i bolest i onda se protiv nje vakcinisati, nego se razboleti i računati da je tako stečen imunitet.

- Osim toga, svi koji se možda namerno inficiraju u kontaktu sa drugima time rizikuju i teži oblik bolesti, zato moramo da budemo odgovorni i da zaštitimo sebe i druge", upozorio je Zovko.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati