Korona

[ Izvor: Index.hr ]

12. 04. 2021. 17:36 5

Ukupno 13 zemalja EU dogovorile kovid pasoše od juna

Hrvatska i dvanaest članica Evropske unije postigle su dogovor oko kriterijuma za izdavanje tzv. "kovid-pasoša", koji bi u vreme pandemije olakšali protok turista, saopšteno je danas u Beču. Lista s kriterijumima je predata na kontrolu Evropskoj komisiji, koja bi sledećih dana trebalo da donese odluku o primeni.

- Naš je cilj je "zeleni pasoš" brzo i, po mogućnosti, u jedinstvenom obliku primeniti na nivou EU - rekla je austrijska ministarka turizma Elizabet Kestinger (Austrijska narodna stranka ÖVP) u razgovoru za agenciju APA i naglasila da se radi o "pitanju opstanka za evropski turizam".

Hrvatska, Austrija, Kipar, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugalija, Slovenija i Španija još krajem marta su dogovorile sedam kriterijuma za izdavanje "zelenog pasoša", koji bi trebalo da se nađu u primeni najkasnije do početka juna.

- "Zeleni pasoš" preko QR-koda odmah daje informaciju o tome da li je vlasnik vakcinisan, testiran ili je preboleo koronavirus. Time je omogućena jednostavna i praktična primena na području EU. Od čekiranja na aerodromima do posete seoskoj kafani - rekla je austrijska ministarka turizma.

Ona je naglasila da se u svakom slučaju želi izbeći da se taj dokument tretira kao prisila na vakcinisanje.

Osetljivi zdravstveni podaci vlasnika kovid-pasoša bi ostajali u zemlji porekla i ne bi se čuvali centralno na nivou EU.

Dalji cilj je i usklađivanje primene kovid-pasoša sa trećim zemljama.

Lista s kriterijumima je, kako je rečeno, predana na kontrolu Evropskoj komisiji, koja bi sledećih dana trebalo da donese odluku o primeni.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati