Korona

M. Z.

11. 03. 2021. 16:56 3

Počinje proizvodnja ruske vakcine u Srbiji, zna se i kada

"Proizvodnja ruske vakcine "Sputnjik Ve" na Institutu Torlak počinje do 20. maja ove godine. Srbija će time postati prva zemlja na teritoriji Evrope gde će biti proizvedena vakcina Sputnjik Ve", potvrđeno je na sastanku koji su u Moskvi održali ministar u Vladi Srbije i kopredsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov.

Popović i Manturov su potvrdili Mapu puta koju su predložili stručnjaci ruskog Ministarstva industrije i trgovine, Ruskog fonda direktnih investicija, Instituta Gamaleja i farmaceutske kompanije "Generijum".

- Ova Mapa puta izrađena je na osnovu ruskog iskustva u uspostavljanju proizvodnje vakcine "Sputnjik Ve" u nekoliko fabrika na teritoriji Ruske Federacije. Planirano je da u prvom ciklusu proizvodnje na Institutu Torlak proizvedemo četiri miliona vakcina - rekao je Popović.

On je istakao da je na sastanku predsednika Aleksandra Vučića i zamenika predsednika ruske Vlade Jurija Borisova, koji je održan 15. februara u Beogradu, izdat nalog da se u roku od mesec dana pripremi Mapa puta za uspostavljanje proizvodnje ruske vakcine u Srbiji.

- Uradili smo to i pre zadatog roka. Do kraja marta potpisaćemo Sporazum o transferu tehnologija sa ruskim partnerima. Do 16. aprila u našu zemlju trebalo bi da stignu manje količine supstance od koje će biti napravljene validacione serije vakcine u Institutu Torlak. Ove validacione serije, u roku od nekoliko dana, biće poslate nazad u Rusiju na analizu koju sprovodi renomirani Institut Gamaleja - ekao je Popović i dodao:

- Ispitivanje pristiglih uzoraka u Institutu Gamaleja traje 21 dan. Posle potvrde njihove ispravnosti, ruska strana započinje regularnu isporuku većih količina supstance koja se koristi za proizvodnju vakcina u Srbiji. Početak proizvodnje vakcine na Institutu Torlak planiran je do 20. maja.

On je istakao da "prva faza" proizvodnje ruske vakcine u Srbiji podrazumeva transport supstance, punjenje bočica u skladu sa najvišim tehnološkim standardima, pakovanje i distribuciju vakcina u Srbiji i regionu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati