Korona

Direktno.rs

05. 03. 2021. 16:23 15

Krizni štab: Sutra sve radi do podne, u nedelju katanac

Krizni štab preporučio je Vladi Srbije da za vikend od subote u podne do ponedeljka u 06h bude zatvoreno sve osim cvećara, prehrambenih radnji, pumpi, apoteka i dostava hrane. Srednje škole od ponedeljka prelaze na onlajn nastavu.

Nove mere donose se u svetlu pogoršanja epidemiološke situacije, koje se može okarakterisati kao četvrti talas ili četvrti pik.

Kada je reč o cvećarama, koje u odnosu na druge objekte ostaju otvorene, one će raditi do 12 časova zbog Zadušnica.

Sve ove mere trebalo bi sada na zasedanju da usvoji Vlada Srbije.

- Na skijalištima i planinama tokom vikenda neće raditi ništa što je povezano s kafićima, nikakve prodavnice. U subotu će u gradovima prodavnice raditi do 12 sati, zbog zadušnica, u nedelju će biti zatvorene. Od ponedeljka na onlajn nastavu prelaze srednje škole. Sledeći sastanak kriznog štaba biće u utorak - rekao je dr Predrag Kon.

Kako je kazao, novim merama nipošto ne sme da se ugrozi vakcinacija. Svi koji se pozivaju treba da se jave punktovima za vakcinaciju.Kon je rekao da je na sednici bilo razmena mišljenja, čak i energičnih, a rezultat su mere koje su saopštene. Napominje da se krizni štab "nastavlja u utorak".

- Dugotrajno zatvaranje teško da izgleda opcija za Srbiju, ali isto tako je nemoguće ne reagovati na okakvo povećanje aktivnosti virusa - rekao je Kon napominjući da on sada iznosi samo stavove Kriznog štaba.

On je još jednom podvukao da je jedini put i jedini izlaz iz situacije vakcinacija.

- Ako budemo išli samo na zatvaranja vrtećemo se u krug. Zatvaranja su neophodna, medicinski deo je ostao pri svome, ali moramo da idemo dalje i da ovaj posao završimo do kraja - dodao je Kon.

Upozorava i da još ima onih koji se osećaju "da su izvan zakona" i da se "ima utisak čak i namernog otpora".

- Osnovni protivnik jeste virus i moramo da nađemo način da se izborimo sa tim virusom, pa makar i ovako sekvencijalno, koliko god to izgleda teško - kazao je.On je istakao da lično misli da će mere imati efekat, ali ne dovoljan.

- Mi, medicinski deo Kriznog štaba, ćemo i u buduće da nastavimo da se borimo da kontakata bude što manje - rekao je Kon.

On je podsetio da je na snazi i zabrana javnog okupljanja više od 5 osoba, kao i da će ta mer apojačano da se kontroliše.

- Brojevi, ako krenu da padaju, neće padati od ovog vikenda, već od prošlog - rekao je Kon govoreći o dinamici očekivanog efekta mera.
Virus je, ističe Kon, još aktivan.

- Najbolja kombinacija bila bi zatvaranje i vakcinacija - kazao je.

Pozorišta će moći da rade do 21 sat, a sportski događaji su mogući, ali bez publike.

Pijace će raditi, kao i sve druge prodavnice namirnica.

U ponedeljak uobičajeno radno vreme svih objekata.

Sednica Kriznog štaba na kojoj je analizirana aktuelna epidemiološka situacija i razmatrano eventualno uvođenje novih mera počela je u 15 sati u Palati Srbija.Na prethodnoj sednici, u ponedeljak, medicinski deo Štaba založio se za potpuno zaključavanje, bar na sedam do 10 dana, a tada je ostavljeno da konačna odluka bude doneta za nekoliko dana.

Neposredno pred početak današnje sednice, javnosti se obratio ministar zdravlja u Vladi Srbije, Zlatibor Lončar.

- Treba naši građani da shvate samo jednu stvar, da se trenutno nalazimo u takvoj situaciji da ćemo imati rezultat samo ako prekinemo kontakte u narednih pet do sedam dana, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Zamolio bih svakog građanina Srbije, samo da to shvati i da ne čeka da mu neko propisuje mere kako treba da se ponaša - izjavio je Lončar za Pink.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati