Korona

[ Izvor: Beta ]

26. 02. 2021. 18:17 0

Imunolog: Između dve doze u Britaniji preporučeno 12 nedelja

Imunološkinja Marija Zarić iz Londona kaže da je u Velikoj Britaniji preporučeno vreme između dve doze vakcine 12 nedelja. Dodaje da jeste svuda u svetu problem nabavka vakcina, a da je namera da se zaštite najugroženiji "u nakraćem mogućem roku, posebno u zimskom periodu".

- To je bilo zasnovano na naučnim dokazimaIzmeđu dve doze uz  da se procenat oboljevanja i smrtnosti značajno smanjuje posle prve doze. Rezultati Oksford-Zeneka vakcine daju efikasnost već između 6-12 nedelja između dve doze, nego kod onih koji su imali manje od šest nedelja, tako da je odluka da se Britaniji daje druga doze vakcine posle 12 nedelja - kazala je ona u Danu uživo na TV N1.

Dodala je da je u „jesen prošle godine novi soj britanskog koronavirusa“, od tada otkiven u mnogim delovima sveta – Južna Afrika, Brazil – učinilo se da se širi lakše i brže od prethodnih sojeva što može dovesti do više slučajeva kovida“.

 

- Južnoafrički soj koronavirusa deli neke mutacije sa britanskim, šire se lakše i brže , što može dovesti do većeg opterećenja zdravstvenog sistema i potencijalno više smrtnih slučajeva - rekao je reporter N1.

Na konstataciju da su u laboratorijumskim uslovima rađena istraživanja na kulturama ćelija, posle vakcinacije,odobrenim vakcinama mogu da registruju ove nove varijante koronavirusa i mogu da ih neutrališu, i mogu da ih neutrališu sa nešto manjim kapacitetom“.

 

- Ali da li je to tako na terenu ili teoretski? Sve ovde odobrene vakcine su efikasne i protiv novih sojeva jer smanjuju broj obolelih i smrtnih slučajeva, ali koliko smanjuju simptome, to je pitanje i pojavu teških formi bolesti, i transimisije, to se još pomno istražuje - kaže Zarić.

A na pitanje da li je dojenje kotraindikacija za vakinaciju, ona kaže da nije, odnosno da su one rizične ako imaju neke pridružene bolesti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati