Korona

[ Izvor: Mediji ]

24. 01. 2021. 21:43 8

"Imamo na raspolaganju pola miliona vakcina"

"Srbija za sada na raspolaganju ima još preko od pola miliona vakcina protiv koronavirusa", izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i naveo da se do večeras vakcinisalo 217.800 ljudi. Govoreći o britanskom soju virusa, čije prisustvo je potvrđeno u Srbiji, Lončar je istakao da je odlika ovog novog soja koronavirusa da se brže ispoljava klinička slika kod onoga ko oboli.

Lončar je naveo da je novi soj virusa potvrđen kod žene, koja se najverovatnije zarazila u avionu iz Londona.

- Bila je negativna po dolasku, ali je posle dva-tri dana dobila pozitivan rezultat nakon što joj je pozlilo. Nastavili smo dalju dijagnostiku i posle svih analiza smo sinoć izolovali novi soj i ono što o njemu znamo jeste da je sličan običnom koronavirusu. Razlika je u tome da se klinička slika ispolji brže, pa je tako i njen suprug brzo ispoljio simptome, završio je sa obostranom upalom pluća, bio je u bolnici. Došla im je i snaja iz Tuzle koja se takođe zarazila, ali nije bilo potrebe za vakcinacijom - objasnio je Lončar gostujući u emisiji “Hit tvit” na Tv Pink.

On je naveo da je još rano da bi moglo da se kaže da li je taj novi soj smrtonosniji.

Ministar zdravlja je naveo da je do sada vakcinisano 217.800 ljudi, kao da je samo danas u Beogradu vakcinisano 10 hliljada ljudi, a u celoj zemlji 43.500.

Lončar je istakao da se neće desiti da nema vakcina za revakcinaciju, jer se dobijene vakcine dele tako kako bi ostale doze i za revakcinaciju.

- Mi smo po ovim rezultatima na trećem mestu u Evropi i na šestom mestu u svetu. Ono što bi još naši građani trebali da znaju, jeste da je Srbija najviše testirala građana. Srbija ima najnižu incidencu oboljevanja u regionu i najmanju stopu smrtnosti u regionu. Najviše vakcina je obezbedila u regionu. Ubedljivo najviše pacijenata smo hospitalizovali, preko 100 hiljada građana, odnosno oko 30 odsto obolelih - naveo je Lončar.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati