Korona

[ Izvor: Nova.rs ]

13. 01. 2021. 13:07 2

Od korone preminule 32 medicinske sestre

Pored više od 70 lekara, u Srbiji je preminulo i 32 medicinske sestre i tehničara od posledica Covid-19. Ova cifra, nažalost, nije konačna, već su podaci prikupljeni samo u poslednjih desetak dana. Turobnu statistiku potvrdila je predsednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara Radica Ilić.

- Tek smo krenuli sa prikupljanjem podataka. Poslali smo zahtev predstavnicima naših sindikata u svakoj ustanovi da nam se dostave tačni podaci, sa punim imenima i prezimenima i tačnim radnim mestom”, kaže Ilić, napominjući da je dopis ustanovama poslat malo pre praznika i da podaci nisu konačni. Ona je istakla da Sindikat ima i “presek stanja” preminulih nakon prvog talasa korone, ali da je još uvek rano da se izađe sa zvaničnim informacijama i brojkama. Nesporno je da umiremo. Umiremo u tišini. Ne izlazimo mesecima iz kovida, mnogima kosa otpada - kazala je Ilić za Nova.rs, ističući da su upravo medicisnke sestre i tehničari oni koji se zapravo svakodnevno brinu o pacijentma zaraženim koronom.

- Samo u bolnici u kojoj ja radim smo u poslednje dve nedelje sahranili dvoje kolega, jednu sestru i jednog tehničara. Ne mogu da tvrdim da su oboje preminuli od korone, ali je činjenica da nas ovakvi tempo i uslovi rada “kose” “, kaže B. S, medicinska sestra iz jedne beogradske bolnice. Ona ističe da praktično 70 posto brige o pacijentu pada na sestre i da je samim tim iscrpljenost postala njihovo redovno stanje. Uprkos tome, većina njih svoj posao radi požrtvovano i odgovorno - navela je ona i dodala

- Nedavno sam gledala koleginice na Intezivnoj nezi kako, obučene u skafandere, briju pacijente priključene na ventilaciju. U jednom momentu cela scena je izgeladala apsurdno, ali onda sam shvatila da sam baš zato postala medicisnka sestra: zbog ljudskosti. Naš posao nije samo da brinemo o zdravlju pacijenta, mi vodimo brigu o čoveku - zaključila je Ilić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati