Korona

[ Izvor: Mediji ]

04. 01. 2021. 10:32 9

PAKAO U BATAJNICI "Mladić (21) umro 15 minuta pred Novu godinu"

Mladić od svega 21 godinu izgubio je bitku s koronom 31. decembra, 15 minuta pred ponoć. Uprkos svim naporima, dečko koji je rođen 1999. i koji je bio na respiratoru je, nažalost, preminuo - rekla je direktorka kovid bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukičević, dodavši da je pre toga bio potpuno zdrav.

- Pre nego što je dobio koronu nije imao nikakve bolesti, ali je bio vrlo gojazan. Gojaznost je baš veliki problem kod kovida, a istraživanja će tek utvrditi zašto je to tako - rekla je ona.

Prema njenim rečima, u ovoj bolnici je konstantno smešteno oko 500 pacijenata a najmlađi kome je neophodan respirator je devojka od 23 godine.

Ona je dodala da vrlo često dolazi do tromboze, i to čak nekoliko meseci posle izlečenja.

- Zbriše pluća i ide na druge organe i sisteme. Daje i česte tromboze. Pa kad se čovek izleči i ode kući, usled korone nastane tromboza i može da dođe do akutnog infarkta miokarda, embolije, iznenadne srčane slabosti, smrti... U prvom talasu sam tri meseca bila s kovid pacijentima, kada je moja matična kuća, Klinika za pulmologiju KCS, bila u kovid sistemu. Ali u drugom talasu, kada Klinika za pulmologiju nije bila kovid, gledala sam sve te iz prvog talasa. Zaista, bilo je i plućnih embolija, i tromboza nogu i stabla i grane arterije pulmonalis, raznih situacija - dodala je Adžić Vukičević za Kurir.

Doktorka naglašava da takvo stanje nema nikakve veze sa godinama pacijenata.

- To su i zdravi, mladi ljudi, bez prethodnih bolesti, koji su dobili tromboze zbog korone. Oporavak, inače, traje jako dugo, mesec-dva, tri, pa i duže. Svi ljudi se žale na opadanje kose zbog heparina, kortikosteroida i samog virusa. Na enormnu malaksalost, toliko budu slomljeni kada izađu iz bolnice da ne mogu da se istuširaju. Baš pre dva dana u Batajnici smo imali amputaciju, a i jednu pretprošle nedelje. To su zapravo indikacije za amputaciju, koje mi ne radimo, već kliničko-bolnički centri sa operacionim salama. I to je začepljenje velikih krvnih sudova. Čovek ima 63-64 godine, nije mnogo star, a cela desna noga morala je da mu bude amputirana - istakla je Adžić Vukićević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati