Korona

Direktno.rs

22. 12. 2020. 10:31 7

LAŽNI KUĆNI TESTOVI Prodali ih narodu, pa rekli da su nepouzdani

Pre samo pet dana u javnosti se pojavila informacija da su u apoteke stigli testovi na koronavirus za kućnu upotrebu. Brzo su rasprodati, još brže povučeni iz prodaje, a onda su lekari iz Kriznog štaba upozorili da ovi testovi ipak nisu za kućnu upotrebu, jer se građani mogu povrediti ili nepravilno uzeti uzorak i dobiti lažno pozitivan ili lažno negativan rezultat. Pitanje je ko je ove informacije pustio u javnost i ko je distributer i dalje nisu najjasnije?

Građani su nakon ove vesti brzo pohrlili u apoteke i kućni testovi prodati su kroz nekoliko sati, da bi se dan kasnije oglasili stručnjaci i lekari iz Kriznog štaba koji su upozorili da ovi testovi ipak nisu za kućnu upotrebu, jer se građani mogu povrediti ili nepravilno uzeti uzorak i dobiti lažno pozitivan ili lažno negativan rezultat.

Proizvođač testova je firma iz Južne Koreje, a na sajtu proizvođača ovih testova nigde ne nije naznačeno da su testovi za kućnu upotrebu.

- Bukvalno je došao niotkud, iz Južne Koreje, pouzdanost je 98 odsto. Ne znam da u medicini postoji ijedan test, ijedna analiza čija je pouzdanost 98 odsto, čak i za PCR je 97, 96 odsto. Prosto je neverovatno odakle se pojavio i odakle sad te informacije o njemu. Trenutak je slučajno pogođen da bi se umanjile reakcije na poskupljenje PCR testa i da se kao i obično, zamuti voda - objasnila je doktorka Slavica Plavšić za Direktno.

Informaciju da su kućni testovi stigli u apoteke prvo je u javnost iznela Jasminka Bjeletić iz Apoteka Beograd, koja je za Nova.rs tvrdila da ovi testovi vrlo jednostavno rade, da imaju jasno uputstvo, te da mogu da budu zamena za PCR test.

- Mi smo danas naručili testove za utvrđivanje prisustva virusa korona, takozvane kućne testove. Sada štampamo upustva za svako pojedinačno pakovanje i oni će biti u prodaji od ovog popodneva u oko 40 naših ustanova Apoteke Beograd. Cena je 1.296 dinara - rekla je tada Bjeletić.

Premijerka Ana Brnabić zbunjeno je nakon čitave zbrke tvrdila da kućni testovi za koronavirus, koji su se pojavili u apotekama, nisu dobili odobrenje od Agencije za lekove i medicinska sredstva i da su povučeni iz prodaje. Ona je navela i da će Ministarstvo proveriti otkud su oni uopšte bili u državnim apotekama.

- Svi testovi namenjeni za dijagnostiku bolesti „COVID-19“, pa i brzi antigen testovi, koje je registrovala Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije, su proizvodi sa „CE“ znakom i namenjeni su isključivo za profesionalnu upotrebu - navodi se u saopštenju Agencije za lekove i medicinska sredstva.

Iako su proizvodi sa oznakom "CE" namenjeni isključivo za upotrebu od strane stručnih lica odnosno zdravstvenih profesionalaca, mnoge redakcije su pravile priloge u kojima novinari isprobavaju novi test na koronavirus, a prodaja testova "planula".

Od ovog incidenta sa kućnim testovima prošlo je pet dana, a iako je premijerka najavila istragu i dalje nije poznato zbog čega su se ovi testovi našli u prodaji u državnim apotekama, kao ni zašto je Bjeletić iz Apoteke Beograd širila dezinformacije.

Ova vest došla je možda i u pravom momentu, kada je građanima ponuđena alternativa za PCR testove koji su poskupeli sa 6.000 na čak 9.000 dinara. Sva je prilika da će čitava situacija, kao i mnoge druge stvari u ovoj državi, ostati nerazjašnjena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati