Korona

[ Izvor: The Guardian ]

19. 12. 2020. 11:57 1

OD 2 DO 15 EVRA Ovo su nabavne cene vakcina

Belgijski ministar otkrio je poklopac osetljive i komercijalne tajne - cene koju je EU pristala da plati za vodeće vakcine protiv koronavirusa. Belgijska državna sekretarka za proračun objavila je cenovnik na Tviteru, s količinama svake vakcine koju ta zemlja namerava da kupi od EU.

Tvit je brzo izbrisan, ali nedovoljno brzo da spreči zainteresovane da naprave snimke i ovo objave. Iako su se borci za pristup lekovima oduševili  ovim tvitom i transparentnošću, farmaceutske kompanije nisu. Pfizer se žalio na povredu poverljivosti, piše britanski Gardijan.

Cenovnik je otkrio da je vakcina Oxford/AstraZeneca najjeftinija, a Moderna najskuplja - kao što je već bilo poznato. Ali detalji omogućavaju zemljama koje možda pregovaraju s proizvođačima vakcina da zauzmu tvrđi stav.

Ovo je lista onoga što EU plaća:

Oxford / AstraZeneca: 1,78 € 

Johnson & Johnson: 8,50 USD 

Sanofi / GSK: 7,56 €.

Pfizer / BioNTech: 12 €. CureVac: 10 €.

Moderna: 18 dolara.

Svaka zemlja na svetu ima interes za masovno vakcinaciju protiv korone i ulažu se veliki napori u pravljenja programa koji će osigurati svim zemljama pristup dovoljnom broju za vakcinaciju ranjivih. Ali cene lekova i vakcina uvek su se vrlo pažljivo čuvale u komercijalnim tajnama.

- Ne možemo ništa reći o ovom slučaju, sve u vezi sa vakcinama i cenama pokriveno je klauzulama o poverljivosti, u interesu društva, a takođe i u interesu pregovora koji su u toku - rekao je predstavnik Evropske komisije na brifingu za vesti.

Belgija kupuje više od 33 miliona vakcina za ukupno 279 miliona evra. Velika Britanija, koja nije deo šeme EU, osigurala je 357 miliona doza sedam različitih vakcina, uključujući 40 miliona doza Pfizer/BioNTech, koji je pre ostatka sveta bio odobren za upotrebu u Velikoj Britaniji. Takođe ima 100 miliona doza vakcine AstraZeneca.

- Troškovi svake vakcine koje je osigurala vlada pregovarani su od slučaja do slučaja i procenjivano je kako bi se osigurala vrednost za novac, dok je Ujedinjenom Kraljevstvu pružila najbolje šanse za brzo dobijanje i raspoređivanje sigurna i efikasna vakcina - rekao je član britanske vlade.

Velika Britanija, poput EU, uplatila je značajnu sumu novca unapred za pomoć u razvoju niza vakcina koje mogu ili ne moraju funkcionisati, uključujući AstraZenecu, pa će konačne cene za njih biti niže. Međutim, nije podržala Pfizer/BioNTech niti Modernu, tako da će ostati visoka cena za te vakcine.

Sjedinjene Države platile su više cene od Evrope. Bernstein Research, analitička i investicijska kompanija, izračunala je da EU ima 24% popusta na  Pfizer vakcine u odnosu na Sjedinjene Države. Deo razloga može biti taj što je Evropa pomogla izvorno istraživanje kompanije BioNTech. SAD će platiti dozu od 4 dolara za vakcinu Oxford / AstraZeneca u razvoju, u poređenju s cenom EU od 1,78 evra, što je 45% jeftinije, prema Bernsteinu.

Na drugom kraju lestvice, Modernina vakcina, koštaće 20% više na evropskom tržištu - 18 dolara doza u odnosu na 15 američkih dolara. Droge i vakcine tradicionalno su skuplje u SAD-u jer ne postoji mehanizam isplativosti, kao u Velikoj Britaniji i nekim drugim zemljama, koji bi odlučio da li vrede za novac. Slobodno tržište deluje, a lekovi se plaćaju sistemima zdravstvenog osiguranja. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati