Korona

Direktno.rs

04. 12. 2020. 15:23 7

Đerlek: Masovna vakcinacija u prvom kvartalu 2021.

Iza Srbije je još jedan težak dan, budući da je od koronavirusa u poslednja 24 sata preminulo 69 osoba. Nakon ovih poražavajućih podataka javnosti su se obratili državni sekretar za zdravstvo Mirsad Đerlek, koji je najavio vakcinaciju u prvom kvartalu 2021. godine, kao i direktorka KC Vojvodine Edita Stokić.

Mirsad Đerlek je naveo da će do kraja godine biti vakcinisani medicinski radnici, pripadnici vojske i policije, te da će građani vakcine dobiti početkom 2021. godine.

- Očekujemo da će masovna vakcinacija biti u prvom kvartalu 2021. godine. Kao što znate do kraja godine će doći jedan deo vakcina, koja će biti namenjena zdrvastvenim radnicima, policiji i vojsci. Sedam dana nakon primanja druge doze vakcine očekujemo da ćemo biti bezbedni. Ali, i posle toga moramo da bude oprezni, jer će se pojaviti sporadični slučajevi korone. Pojavljivanje vakcine u ovako kratkom roku biće od velikog značaja za borbu protiv korone - rekao je Đerlek.

A koje će to vakcine građani dobijati?

- Kao što znate, juče je stiglo 20 doza ruske vakcine na ispitivanje. Neće nijedna vakcina biti u upotrebi sve dok ne bude proverena. Važno je i napomenuti da će vakcine biti besplatne za građane Srbije, što je u ovom trenutku velika stvar za našu državu. Radićemo u tri smene da se sva dokumentacija proveri, a ako naša agencija ne odobri vakcine naravno da ih nećemo kupiti. Ipak, nadam se da ćemo dobiti 350.000 doza do marta meseca sledeće godine

"Kon i Tiodorović imaju pravo na mišljenje"

Mirsad Đerlek je govorio o izjavi dr Predraga Kona i dr Branislava Tiodorovića da su mere zakasnele.

- Doktori Tiodorović i Kon su pokazali da posao rade na najbolji mogući način i zašto ne bi imali pravo na svoje mišljenje? Ali, kada se donose odluke o merama, glasaju svi članovi Kriznog štaba i na osnovu toga se i donose odluke.

"Za sedam do 10 dana pad novoobolelih u Beogradu"

Državni sekretar je izrazio nadu da će za nešto više od nedelju dana broj novobolelih krenuti da pada, a zatim se i osvrnuo na sve veći broj ljudi ispred ambulanti širom Srbije.

- Redovi ispred bolnica? Gledali smo kakva je situacija u septembru, kod nas je bilo mirno, ali je bilo nerealno očekivati da će to tako ostati, budući da je bila mnogo teža situacija u regionu. Bilo je tu migracije studenata, poslovnih ljudi, dolazak studenata iz Republike Srpske i Crne Gore i bilo je očekivano da se to prelije u Srbiju, Pohvalno je što je Beograd obezbedio šatore ispred čekaonica i grejna tela, to je bilo ono što smo mogli da obezbedimo. Priobližavamo se piku talasa, očekujemo da će to biti oko 15. decembra, posle čega bi broj novoobolelih trebalo da padne. Imamo zaravnjenje na oko 2.000 u Beogradu, ali očekujem da će za oko sedam do 10 dana taj broj početi da pada. Ne očekujem da će to biti u celoj Srbiji, pošto se sada taj broj iz Beograda preliva na ostatak Srbije.

A kada je reč o novim merama...

- Pokušavamo da uspostavimo što bolju kontrolu nad primenjivanjem epidemioloških mera. Pozivamo građane da nam pomognu i da se što snažnije pridržavaju mera kako bismo se zajednički oduprli talasu i približili se pobedi nad koronavirusom. Nije ključno samo da donosimo nove mere, već da one koje su na snazi budu poštovane - zaključio je Đerlek.

"Otvara se i Sajam u Novom Sadu za pacijente"

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić navela je kakva je situacija kada je reč o zarazi u Novom Sadu.

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić navela je da situacija u Novom Sadu nije nimalo laka.

- Na KC Vojvodine je hospitalizovano 422 pacijenta, dok je 25 njih na mehaničkoj ventilaciji. Moram da napomenem da je veliki broj pacijenata zbog težine kliničke slike spadaju u red srednje teške i teške kliničke slike, oni su smešteni na kiseoničku potporu. U poslednje vreme je veliki broj pacijenata primljen na KC Vojvodine, a većina je onih koj - rekla je Edita Stokić, direktorka Kliničkog centra Vojvodine i dodala:

 - U KC Vojvodine, kao i u celoj Srbiji, zdravstveni radnici nisu mogli da pobegnu od zaražavanja. KC Vojvodine uspešno pokriva sve kapacitete sa kadrovima, i to premeštanjem radnika sa jedne na drugu jedinici, kako bi opskrbili lečenje pacijenata.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati