Korona

[ Izvor: RTS ]

03. 12. 2020. 09:27 0

Kraljevo se brzo približava cifri od 50 do 60 hiljada zaraženih

Broj pozitivnih na koronavirus u Kraljevu približava se cifri od 5.000. Virus je ušao u gotovo sve javne ustanove, ali i domove i porodice. Procena je da je broj asimptomatskih slučajeva od osam do 10 puta veći.

Epidemiolozi smatraju da se Kraljevo vrlo brzo približava cifri od 50 do 60 hiljada zaraženih, računajući i one asimptomatske slučajeve naravno, dakle sa onima koji i ne osećaju simptome bolesti, što znači da je 50 odsto populacije prokuženo i da će virus sve teže nalaziti put do osetljivih kategorija stanovništva.

To je rekao doktor Radovan Čekanac, iskusan epidemiolog i član štaba za vanredne situacije, na osnovu brojnih parametara. Jedan od osnovnih parametara je i broj od 5.000 zaraženih, odnosno konstantan rast novoregistrovanih slučajeva.

Čekanac očekuje da će ovakva situacija potrajati još oko 10 dana i da se potom može očekivati manji broj zaraženih, ali očekuje i veliki pritisak na bolnice.

- Biće daleko više težih slučajeva do kraja ovog meseca. I nažalost, mislim da ćemo imati još dosta preminulih. Najveći broj novoregistrovanih slučajeva su očekivani slučajevi i slučajevi iz kontakata, jer je virus ušao u porodice. Ja mislim da nema porodice gde se nije proširio na jednog, a imamo i čitave porodice zaraženih - objašnjava Čekanac.

U Kraljevu je od juče još 238 lica kod kojih je dokazano prisustvo virusa. U Opštoj bolnici od kovida 19 leče se 72 pacijenta, a sedam je na intenzivnoj nezi. Četiri pacijenta iz Kraljeva i jedan pacijent iz Vrnjačke Banje su preminuli u protekla 24 časa.

Što se tiče Gerontološkog centra, situacija u tom domu za stara lica se pomno prati. Do sada je virus otkriven kod 28 korisnika i devet zaposlenih. Svi pacijenti iz Gerontološkog centra koji su bili u Opštoj bolnici na lečenju, njih četvoro, otpušteni su sa dobrom opštom zdravstvenom slikom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati