Korona

[ Izvor: Il Giornale ]

02. 12. 2020. 15:49 1

Može li ovaj lek da nas spase od korone?

Među tri "parnične stranke", koje se takmiče ko će da proizvede najefikasniju vakcinu protiv koronavirusa, uključila se i četvrta strana, pa se tako ubacio lek koji će, kako navode italijanski mediji, moći da smanji smrtnost i da poboljša kliničku sliku pacijenata koji boluju od koronavirusa. Reč je o baricitinibu, koji se već nalazi na tržištu i koristi se za lečenje reumatoidnog artiritisa.

Dok Fajzer, Moderna i AstraZeneka ("najnaprednije" kompanije) testiraju i počinju da proizvode sopstzvenu vakcinu (međutim, nedostaje zeleno svetlo nadležnih vlasti), nada za izlečenje zaraženih kovidom dolazi od baricitiniba, koji je dao odlične rezultate kod najozbiljnijih pacijenata koji nisu reagovali na prvu liniju nege.

Istraživanje, u koje su bili uključeni i italijanski naučnici sa Univerziteta u Pizi, nedavno je objavljeno u časopisu "Science Advances".

- Postoji smanjeni mortalitet za 71 odsto kod 83 pacijenta sa umerenom ili teškom upalom pluća od SARS-Cov-2 sa malo neželjenih dejstava izazvanih lekovima, uključujući veliku grupu starijih (prosečna starost 81 godina). Još 48 slučajeva sa blagom i umerenom upalom pluća se oporavilo bez problema - navodi se u uvodu studije, a prenosi italijanski "Il Giornale".

Stoga je u grupi koja se lečila ovim lekovima smrtnost bila za 71 odsto niža u odnosu na one koji su primali standardne terapije. A ako je 35 odsto pacijenata koji nisu lečeni baricitinibom umrlo ili im je bila potrebna intubacija, procenat onih koji su primili lek pao je na 17 odsto.

Ovakav lek deluje

Studija je sprovedena zajedno sa istraživačima iz Londona, Stokholma i Albasetea.

- Intuicija ovog molekula potiče iz studije koju je uradila veštačka inteligencija: inženjeni Univerziteta u Londonu stavili su hiljade molekula u softver i na osnovu mehanizma koji virus koristi za ulazak u ćelijukao receptori i proteini, ispostavilo se da bi ovaj molekul mogao da bude koristan za lečenje kovida - objasio je jedan od autora studije prof. Marko Falkone, istraživač zaraznih bolesti Univerziteta u Pizi.

- Odavde smo prešli na procenu bolesnih. U Pizi smo započeli ovaj tretman za neke pacijente kod kojih su sve druge terapije zakazale i videli smo da su mnogi od pacijenata upotrebnom ovog leka, pozitivno odgovorili poboljšanjem respiratorne slike i povratkom u stanje bolje oksigenacije krvi.

Još jedan plus

U poređenju sa drugima, ovaj lek ima vrlo sofisticirani mehanizam koji blokira uzvodne mehanizme koji zatim dovode do upale koja uzrokuje reumatoidni artritis, artritis i inflamatorne bolesti. Pošto čak i kod kovida postoji upala, ovaj lek je vrlo efikasan.

- Prednost u poređenju sa drugim lekovima je ta što pijete jednu tabletu dnevno i ona ima dejstvo od 12 sati. Stoga, ako imate štetan efekat, zaustavljanje tablete takođe suspenduje bilo kakav toksični efekat. Sa druge strane, za druge lekove kojima se pravi pojedinačna intravenska reakcija čiji efekti traju nedeljama ili mesecima, bilo koji neželjeni efekat takođe može trajati nedeljama - precizirao je prof. Falkone.

Kontraindikacije

Neželjeni efekti utiču na one sa otkazivanjem bubrega ispod određene granice i kontraindikovani su ako imate oštećenje jetre. Pošto je imunosupresivni lek koji smanjuje imunološku odbranu, može izazvati sekundarne reakcije.

- U našoj seriji nismo videli ovaj fenomen, međutim on se mora razmatrati u određenom kontekstu, poput onog kod pacijenata koji ne reaguju na terapije prve linije - istakao je Falkone.

Američka uprava za lekove koja se bavi regulacijom prehrambenih i farmaceutskih proizvoda, dala je zeleno svetlo za upotrebu leka koji, među svim ostalim opcijama koje se testiraju na kovid, najviše obećava.

- Poruka koja mora da prođe je da, do vakcine koja će verovatno rešiti problem, moramo da testiramo molekule koji su danas u stanju da izleče bolesne. Istraživanje pokušava da poboljša situaciju oko ove bolesti, koja je do danas odnela mnogo života - podvukao je Falkone.

Za razliku od Američke uprave za lekove, trenutno se Evropska agencija za lekove (EMA) i Italijanska agencija za lekove (AIFA) nisu oglasili o ovom leku.

- Šta ovo znači? Da je studija još uvek mala i da da regulatorno telo neće reći da će lek (ili vakcina) biti 100 odsto siguran i bezbedan, već da u situaciji ozbiljnih poteškoća odobrava njegov ulazak na tržište u SAD, gde je lek već operativan i koristi se za lečenje kovida - istakao je ovaj istraživač.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati