Korona

Direktno.rs

30. 11. 2020. 16:18 1

Paraćin: Korona u Domu za decu

U Dom za decu ometenu u razvoju u Izvoru kod Paraćina, koji posluje pod kapom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a u okviru paraćinskog Centra za socijalni rad ušla je korona! Opštinske vlasti i Centar za socijalni rad pokušali su da ovu vest prikriju. Međutim, lokalni portali objavili da su 14 štićenica i dve radnice Doma pozitvne na koronavirus. Izgleda da je to samo vrh ledenog brega. Na društvenim mrežama u Paraćinu građani već objavljuju da su zaražena još 62 lica. Dom ima ukupno 84 štićenice i petnaestak zaposlenih.

Radi se, iako ime ustanove kaže drugačije, o uglavnom odraslim osobama koje ceo život provode u ovoj ustanovi i veoma su krhkog zdravlja. Zato je glavna briga zaposlenih u Centru do dolaska nove v.d. direktorke koju je postavila nova vlast SNS-a pre mesec dana bila preventiva - sprečavanje ulaska korone u Dom.

Dom ima zaposlenog lekara, ali je doktorka koja radi u ustanovi, kako kažu naši izvori, otišla na porodiljsko bolovanje. Zamena nije angažovana. Upravo u ovom međuprostoru došlo je do ulaska korone!

Lokalne vlasti priznale su indirektno da u Domu ovog trenutka nema lekara. Naime, u saopštenju opštine se kaže:

- Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje iz Ćuprije je naložio mere koje se sprovode u domovima a najveći problem je bio nedostatak kadrova, lekara i medicinskih sestara. Brzom reakcijom opštine Paraćin i Centra za socijalni rad problem je rešen angažovanjem jedne doktorke i dve medicinske sestre koje će u Domu raditi volonterski.Upućeni tvrde da je besmislena tvrdnja o "nedostatku kadrova" i "obezbeđivanju volontera". Naime, u Dom dolaze zaposleni u paraćinskom Domu zdravlja, a ne bilo kakvi volonteri. Oni su angažovani jer nova v.d. direktorka Centra za socijalni rad nije na vreme angažovala zamenu za doktorku na bolovanju. Ovo je samo na prvi pogled čudno. Lekarka na bolovanju nije iznenada prestala sa radom. Bilo je vremena da se obezbedi novi doktor za Dom s obzirom da je reč o porodiljskom bolovanju. 

Razlog za kašnjenje u angažovanju lekara za Dom je, kako tvrde Paraćinci na društvenim mrežama, to što je nova SNS direktorka Centra za socijalni rad čekala stav stranke - koga da zaposli kao zamenu!

Šta god da je istina, iz saopštenja opštine jasno je da lekara u Domu nema i da ga nije bilo u trenutku pojave koronavirusa u ustanovi.- Nadam se da će sve biti dobro i da neće biti teških posledica. Proteklih meseci glavna opasnost kojom se bavio štab za vanredne situacije bila je mogućnost da korona uđe u Dom u Izvoru što se smatralo potpunom katastrofom. Ne vidim šta je razlog zbog čega nije bilo lekara u Domu u Izvoru u jeku epidemije, ako je to tačna informacija. To bi se svakako moralo ustanoviti i utvrditi eventualna odgovornost nadležnih. Nesnalaženje v.d. direktorke me uopšte ne iznenađuje. Reč je o osobi sa kojom sam razgovarao telefonom u čuvenom prošlogodišnjem snimku, imajući u vidu da je reč o aktivisti SNS-a. Posle toga me je deo javnosti kritikovao zbog "pritiska na zaposlene". Tada sam rekao otprilike da se ja pitam mnoge u Centru bi trebalo otpustiti jer nemaju znanja za posao kojim se bave. Na žalost vreme je pokazalo da sam bio preblag, a ne preoštar - izjavio je šef opozicione odborničke grupe u lokalnoj skupštini i bivši predsednik opštine Saša Paunović.

Naš portal pratiće dalje razvoj situacije u Domu u Izvoru, kao i odgovornost nadležnih u Opštini Paraćin i Centru za socijalni rad.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati