Korona

[ Izvor: Beta ]

27. 11. 2020. 19:20 0

FDA: Odluka o odobrenju Fajzer vakcine posle 10. decembra

Američka administracija za hranu i lekove (FDA) namerava da donese odluku o odobrenju Fajzer vakcine protiv koronavirusa u roku od nekoliko nedelja od ključnog sastanka zakazanog za 10. decembar, prema rečima zvaničnika agencije.

 

- To će biti pitanje nedelja. To može biti od dana do nedelje - rekao je dr Peter Marks, direktor Centra za procenu i istraživanje bioloških sredstava američke Uprave za hranu i lekove i dodao:

- Moguće je da to može biti za nekoliko dana, ali naš cilj je da se uverimo da je to sigurno u roku od nekoliko nedelja.

- Ne mogu vam dati tačan datum kada ćemo dobiti odobrenje za hitnu upotrebu, jer to moramo učiniti kako treba. Očigledno ćemo raditi na tome da to učinimo što je pre moguće - dodao je dr Marks.

 

Savetodavni komitet FDA za vakcine i srodne biološke proizvode, panel nezavisnih stručnjaka, treba da se sastane 10. decembra kako bi razgovarao o prijavi za odobrenje za hitnu upotrebu koju je koju je podnela kompanija Fajzer,  piše CNN.

Do sada je Fajzer jedina kompanija koja se prijavila za EUA od FDA.

Predaja FDA zasnovana je na rezultatima faze tri kliničkog ispitivanja vakcine Fajzer, koja je započela u SAD 27. jula i u koju je upisano više od 43.000 dobrovoljaca.

Konačna analiza iz ispitivanja pokazala je da je vakcina protiv koronavirusa 95 odsto efikasna u sprečavanju infekcija, čak i kod starijih odraslih osoba, i nije izazvala ozbiljne nuspojave, rekli su iz kompanija Fajzer i "BioNTech".

Vakcina se ne može distribuirati dok FDA ne izda EUA, navodi se u prezentaciji američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Vakcinacije će započeti u SAD " u drugoj polovini decembra“, prema rečima dr Entoni Faučija, direktora Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati