Korona

Direktno.rs

27. 11. 2020. 15:32 3

Kon: Obolela 2.434 zdravstvena radnika

Srbija je u poslednja 24 sata ponovo oborila rekord po broju umrlih i zaraženih od koronavirusa, pošto je borbu sa kovidom izgubilo 57 osoba, dok je ovaj virus registrovan kod još 7.780 ljudi. Nakon što je izneo najnovije podatke u vezi sa koronom, epidemiolog Predrag Kon je naveo i kakva je situacija kada je u pitanju broj hospitalizovanih, a izneo je i koliko je zaraženo medicinskih radnika.

- Najviše obolelih smešteno je u Štark areni, čak 480 ljudi, dok je na drugom mestu KBC Zvezdara sa 404 pacijenta - rekao je Kon i dodao:

- Obolelo je ukupno 2.434 zdravstvena radnika, a hospitalizovano je njih 66. Što se tiče socijalnih ustanova, trenutno ima 922 obolelih korisnika i 519 zaposlenih. Izlečeno je 1.290 korisnika i 550 zaposlenih.

"Cela Srbija je velika bolnica"

Kon je naveo da se pacijenti koji su pred izlečenjem premeštaju u druge gradove, te je naveo da je cela Srbija velika kovid bolnica.

- Još imamo dnevno veći broj prijema, nego otpusta, i to se jednostavno održava. Danas je bio sastanak direktora kovid bolnica sa ministrom, i to se dnevno održava. Ono što znam je da će danas takođe biti premeštanja onih koji su pred samim izlečenjem u privremene kovid bolnice. Cela Srbija je sada jedna velika bolnica i to treba shvatiti, premeštanje ožda i ne bude u okviru istog mesta i to je nešto što moramo da razumemo, postoji Operativni centar Ministarstva zdravlja koji to koordiniše - kazao je dr Predrag Kon ističući da je elastičnost zdravstvenog sistema "fascinanstna".

Kon: Efekti mera za 10 dana, 60 posto ljudi poštuje mere

Član Kriznog štaba je naveo da će se rezultati mera videti za nešto više od nedelju dana.

- Efekte mera možemo da vidimo za 10 dana. Mogu prvi efekti da se vide i već nakon sedam dana, ali nakon 10 dana je realno videti te efekte.

Kon je kazao da se nalazimo u jesenje-zimskoj sezoni i da je to znatno drugačija situacija na severnoj hemisferi.

- Prvi put ga vidimo sada u jesenje-zimskoj sezoni, pa se možemo pitati da li je to njegov sezonski karakter, ipak. Ovo je, ipak, ogroman porast u odnosu na prethodna dva talasa kod nas, odnosno prethodni talas koji je bio u Evropi - kazao je Kon.

Kod gripa, kaže, postoje jasne pravilnosti.

- Mi smo u devetoj nedelji od početka trećeg talasa. Očekivano bi bilo da u devetoj nedelji dođe do zaravnjenja i polakog opadanja, ono se još nije kod nas dogodilo. S tim što treba da se naglasi, Beograd se već osmi dan održava između 1.800 i 2.200 i zaravnio se na nekom visokom nivou, za razliku od ostalih mesta gde vidite da se i dalje diže i raste broj novooboelih, tako da je jasno da se iz Beograda prelilo na manja mesta: Novi Sad, Kragujevac, Pančevo... - kazao je dr Kon.

Očekuje se, kaže Kon, da će kriva "udariti u plafon".

- Mi da nosimo maske, svi, ništa drugo nam ne bi trebalo, mogli bismo i dalje da radimo, privređujemo i da živimo s tim maskama i sačekamo vakcinu i da izađemo iz ove situacije. Međutim, kod nas se poštuju mere oko 60 posto, to jednostavno nije dovoljno, virus tu prolazi i on nalazi svoj potencijal i sa takvim prolaskom. Mere zatvaranja će se primenjivati koliko bude neophodno - kazao je Kon.

"Najteža noć u KC Vojvodine"

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić rekla je da je 359 pacijenata hospitalizovano u ovom kliničkom centru i upozorila na nagli porast broja pacijenata.

- Nikada u toku noći nije bilo toliko ambulantnih pregleda u prijemnoj ambulanti Infektivne klinike, niti je toliko hospitalizovano pacijenata u toku jednog dana. 23 pacienta su smeštena u jedinice intenzivne terpaije i zahtevaju primenu mehaničke ventilacije - kazala je dr Edita Stokić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati