Korona

[ Izvor: N1 ]

23. 11. 2020. 12:53 2

Direktor kancelarije SZO: Srbija relativno blizu zatvaranja

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je za N1 da se plaši da je Srbija relativno blizu zatvaranja zbog pogoršavanja epidemiološke situacije, ali da misli da "taj dan još nije danas", uz napomenu da, ako bi 95 odsto građana koristilo maske, država ne bi nikad došla u situaciju da zaustavi život.

- Situacija se u poslednjih nekoliko nedelja kontinuirano pogoršava, i ako se to nastavi, plašim se da će i Srbija doći do trenutka da zaustavi život... Zatvaranje bi imalo teške ekonomske posledice, a znamo da one utiču na zdravlje ljudi, zato SZO smatra da to treba da bude krajnja mera. Plašim se da smo u Srbiji relativno blizu tog dana, ali taj dan još nije danas - kazao je Ivanuša za N1.

 
 

On je istakao da nema univerzalnog odgovora na pitanje kada je taj trenutak kada je neophodno zatvaranje, navodeći da to zavisi od toga na koji način se širi virus, gde i koliki su bolnički kapaciteti u nekoj zemlji.

Kaže da ovo što se trenutno događa u Srbiji možemo nazvati trećim talasom, tj. trećim pogoršanjem epidemije.

- Vraćaće se virus u još više talasa sve dok ne postignemo kolektivni imunitet, ali to možemo postići samo vakcinom, koja izgleda blizu, ali je i daleko. Imajući u vidu da je virus otkriven pre godinu dana, ovo je izuzetno brz razvoj vakcine. Vakcina je ispred vrata, ali neće biti dovoljnih količina za sve. Da bismo postigli kolektivni imunitet treba vakcinistati više od 60 odsto svetske populacije. U decembru će najverovatnije biti dostupne prve vakcine, ali neće ih biti milijardu ili tri milijarde, već će biti na raspolaganju nekoliko miliona, neki će je dobiti već tada, ali da bi se postigao kolektivni imunitet mora će da prođe još mnogo vremena -  istakao je on.

 

 

Na pitanje da li su najnovije mere vlade Srbije koje stupaju sutra na snagu dovoljne da se zaustavi dalje širenje virusa, on navodi da "što je epidemija intenzivnija to su potrebnije oštrije mere i duže traje da te mere daju određeni efekat".

Dodaje da su najefikasnije mere one na kojima se od početka insistira - fizička distanca, nošenje maski, higijena ruku i respiratorna higijena.

- Nošenje maski je jednostavna i jeftina mera, ali je treba poštovati. Svaka mera je bezveze ako se ne poštuje - poručuje Ivanuša.

Komentarišući liturgiju u Sabornoj crkvi povodom smrti patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja, kada mnogi vernici nisu nosili maske i pričestili su se svi iz iste kašičice, on kaže da "razume verske emocije, patrijarh Irinej je bio jako voljen, a kao lekar ostajem bez reči".

- Veru u Boga možemo pokazati na različite načine, i crkva je pokušala da se ispoštuju epidemiološke mere, mnogi su ih ispoštovali, ali nisu svi. No, pokažimo i poštovanje prema ljudima koji su sa nama u istoj prostoriji. Život je svet i treba ga poštovati - ukazao je Ivanuša.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


U trendu

Zoran Živković [29.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati