Korona

[ Izvor: Južne vesti ]

27. 10. 2020. 17:05 0

Lekari strahuju za posao, neki ostali i bez obećane stimulacije?!

I posle više od šest meseci borbe sa kovidom pojedini zdravstveni radnici kojima je obećan ugovor za stalno u Kliničkom centru Niš strahuju da obećanje, ipak, neće biti ispunjeno, što potvrđuju i u Sindikatu "Nezavisnost" i kažu da i dalje insistiraju da ugovore na neodređeno dobiju svi. Deo lekara nije dobio ni obećanu stimulaciju za rad u kovid zonama KC Niš i kažu da se novac deli po tome ko je blizak sa koordinatorima bolnica, a Sindikat traži da se i taj problem reši i da novac dobiju svi po zasluzi.

Više od 200 medicinara dobilo je posao u Kliničkom centru Niš u aprilu, a tokom leta su strahovali za zaposlenje, jer ugovore za stalno koji su im obećani nisu dobili, pišu Južne vesti.

Ugovore na neodređeno neki i dalje čekaju, a prema informacijama lekara samo je u Nišu zaposlenje neizvesno za one koji su se uključili u borbu sa kovidom.

- Jedino Niš kovid lekarima nije dao ugovore za stalno, samo nam produžavaju na dva meseca, iako je napismeno obaveštenje bilo da moraju da nas prime za stalno. Oni kažu da ne mogu da nas prime, jer je takvo kadrovsko rešenje i da će da prime samo one za koje oni sami procene da treba da ih prime - kažu lekari.

Da Niš nije jedini prekršio obećanje o zapošljavanju medicinara, kaže predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost" Zoran Ilić, ali nema podatke o tome koliko tačno njih još čeka da stavi potpis na ugovor na neodređeno.

- Ima ih, ne znam tačan broj, ali mi tu i dalje insistiramo da ljudi pređu u stalni radni odnos - kaže Ilić za Južne vesti.

Ni iz Uprave KC Niš ne preciziraju koliko je medicinara bez obećanog posla za stalno, ali kažu da su svi lekari i medicinsko osoblje, zaposleni na početku epidemije, i dalje u radnom odnosu.

- Svi zaposleni su bili isplaćivani na vreme i biće i u narednom periodu, a što se tiče trajnog rešavanja njihovog radnog statusa, obaveštavamo Vas da Uprava KC Niš zajedno sa nadležnima radi na tome - odgovaraju iz Uprave.

Ilić iz Sindikata kaže da Klinički centar za sada ima dovoljno lekara i medicinskog osoblja, ali da postoji strah šta će biti ako tokom zime bude većeg priliva kovid pacijenata. Zato će pratiti situaciju, ističe, ali i tražiti da se broj medicinara poveća ako to bude neophodno, jer nisu problem samo kovid, već i pacijenti koji su na listi čekanja zbog operacija.

Grupa lekara radila u kovid bolnici, a ostala bez obećane stimulacije

Osim zaposlenja, neki lekari ostali su i bez obećane stimulacije, o čemu svedoči grupa od 15 lekara, koji kažu da su za četiri meseca rada u kovid zoni Kliničkog centra primili 0 dinara stimulacije.

Novac im je obećan, ali ga na njihovim računima nema, a kažu da je objašnjenje koje su dobili od koordinatora "da novac nisu zaslužili".

- Bez obzira što smo svi podjednako radili i bili tamo, dodatak je isplaćivan kako je vođa bolnice procenio da neko treba da primi. Od nas 120 niko nije primio isti iznos, a nas 15 nije primilo ni dinar. Neki su dobili 100.000 dinara, neki 10.000 ili 15.000 dinara za četiri meseca rada, a nekolicina nas nije primila ni dinar. On je po subjektivnom osećaju davao taj novac - ko ćuti, radi i ne buni se dobio je novac, ko se nešto pobuni on nije zaslužio - kaže grupa lekara.

Iz Uprave Kliničkog centra ne odgovaraju na navode grupe lekara koja nije dobila ništa za rad u kovid zonama.

Kažu da su novac za stimulacije dobili od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i uplatili ga svim zdravstvenim radnicima koji su ispunjavali uslove.

Prema instrukcijama, obračun te novčane pomoći-nagrade, urađen je u rasponu od 10% do 30% na bazi osnovne zarade zaposlenog ostvarene u julu, u vidu stimulacije, a na nivou mesečnog angažovanja, tj. broja radnih sati, provedenih na radu u kovid bolnicama tokom marta, aprila, juna i jula ove godine.

Svako od koordinatora kovid bolnica Kliničkog centra Niš bio je zadužen da dostavi radne liste zaposlenih, koji su za to vreme zbrinjavali i lečili kovid pacijente u objektu čiji su rad koordinisali, a koje su sadržale podatke o broju sati faktičkog radnog vremena.

Iako ne precizira koliko je radnika ostalo bez naknade za rad u kovid zonama, Zoran Ilić iz Sindikata "Nezavisnost" potvrđuje da su, kako kaže, nažalost, odluku o stimulaciji donosili u okviru kovid bolnice.

Zato će Sindikat već sutra, kako kaže, predložiti novi način obračuna, prema kome bi svi dobili stimulaciju za rad, po zasluzi.

- Tako da svi koji su u dodiru sa kovid pacijentima dobijaju tu nadoknadu. Naravno, ne mogu svi da dobiju najviše, ali da taj korektivni koeficijent postoji kako bi se neka pravda napravila. Sa drugim reprezentativnim sindikatom ćemo tražiti da onaj ko radi najteži posao dobije najviše povećanja, a onaj ko ima manji dodir sa kovid pacijentima dobije prema broju sati i prema zasluzi - pojašnjava Ilić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati