Korona

Direktno.rs

23. 10. 2020. 15:31 13

"Navijači na stadionu? Najbitniji nam meč sa koronom"

"U bolnicama širom Srbije trenutno je hospitalizovano 530 pacijenata obolelih od koronavirusa. Kada je reč o prisustvu navijača na utakmicama, jesmo ga u ranijem periodu dozvolili, ali se pokazalo da nismo bili odgovorni. Takva vrsta okupljanja je rizična, a nama je sada najbitnija utakmica sa koronom", istakla je Darija Kisić Tepavčević.

Da podsetimo, danas je ukupno potvrđeno 579 obolelih, a Kisić Tepavčević je istakla gde je danas bil anjateža situacija.

- u Beogradu je najveći broj novozaraženih, njih 276, u Kragujevcu 40, Novom Sadu 18, Šapcu 17, Prijepolju 16, Valjevu 14, Nišu 13, Boru 11 - istakla je ona.

Ona je istakla da, kada je reč o koronavirusu, nema zaštićenih.

- Niko nije zaštićen. Svi su izloženi riziku. Veća verovatnoća zaražavanja je kod rizičnih grupa. Pod najvećim rizikom su radno stanovništvo i mlađi ljudi. Rizično je nesprovođenje zaštitnniih mera, trebalo bi da se ugledamo na najstarije sugrađane koji su najdsiciplinovnije - rekla je ona i dodala:

- Trećina od 530 hospitalizovanih je u KBC Bežanijska kosa. Poslednjih dana 15 odsto potvrđenih slučajeva zahteva bolničku hospitalizaciju. Svaki dan više u poslednjih 15 dana više pacijenata je primljeno nego što je otpušteno.

"Hteli smo da delujemo preventivno"

Darija Kisić Tepavčević je pokušala da objasni i zašto sada nije uvedeno vanredno stanje kada imamo više od 500 novozaraženih, dok se za tom merom poseglo u martu.

- Veliki je problem bio među najstarijom populacijom gde je smrtnost i do danas ostala najveća. Hteli smo da delujemo preventivno, pričali smo da želimo da razvučemo epidemijsku krivu. U međuvremenu smo nabavili testove, izgradili laboratorije, stalno su spominjane rečenice kako mi jačamo virus slabi, ali nas je virus u više navrata demantovao. U ovom momentu brojke jesu veće nego u ranijem periodu - rekla je dr Kisić.

Ona je prokomentarisala i kada bi moglo da bude navijača na sportskim događajima.

- Povećan je broj zaraženih, a manji je broj ljudi u bolnicama, a ohrabruje da je manje i onih koji imaju dominantne forme bolesti. Jesmo u ranijem periodu dozvolili okupljanje navijača, ali se pokazalo da nismo dovoljno odgovorni i da takva vrsta okupljanja je veliki faktor rizika, čak i sa manjim brojem gledalaca. U narednom periodu naša najvažnija utakmica je protiv korone - rekla je dr Kisić na pitanje da li bi se dozvolio manji broj navijača na nekim predstojećim važnim sportskim takmičenjima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati