Korona

[ Izvor: N1 ]

21. 10. 2020. 19:40 2

Dr Gavrilović: Prva mera prosvećivanje naroda

Dr Anđela Gavrilović iz inicijative "Ujedinjeni protiv kovida" izjavila je da ima utisak da su izjave lekara, članova Kriznog štaba za borbu protiv kovida bile kontradiktorne i oprečne i da su donele više štete nego koristi, te da su kod građana izazvale otpor, strah i na kraju krajeva i agresiju. Nema dileme da je prva mera koja mora da se sprovede - obaveza prosvećivanja naroda zašto mora da se nosi maska, peru ruke i drži distanca.

Ona za N1 kaže da bi posle toga trebalo uvesti i kazne ako se ne poštuju mere. Za putnike koji dolaze iz inostranstva uvesti obavezan PCR test i kućnu izolaciju dok ne stignu rezultati, kaže doktorka.

Gavrilović ističe da su građani već u maju prestali da gledaju konferencije za novinare Kriznog štaba jer im nije bilo jasno šta su mere koje se preporučuju, a koje su obavezne i da je to dovelo do straha, a potom i agresije kod naroda.
Ukazuje i da su sva dosadašnja istupanja "Ujedinjenih protiv kovida" vezana isključivo za zaštitu pacijenata i zaštitu digniteta lekarske profesije i pokušaj da se ublaže katastroalne posledice javnih istupa pojedinih članova Kriznog štaba.

- Postoje tri linije odbrane od virusa - prva je sprovođenje epidemioloških mera, druga potencijalno lečenje za koje sad nema pravog leka i treći da se sačeka pojava efikasne i bezbedne vakcine. S obzirom na to da vakcine nema, neophodno je da se epidemiološke mere jasno donesu i da se objasni građanima čemu služe i da se sprovode ako treba i na najrigorozniji način - ističe dr Gavrilović.
Ona je ocenila da su radikalne mere kao što su policijski čas i vanredno stanje imali smisla u Kini na početku epidemije kada se kovid pojavio kao nova bolest, eventualno i kod nas na početku epidemije, ali da sada, kada imamo nekog iskustva, jer sedam meseci traje epidemija, trebalo bi da smo bolje spremni da reagujemo.

- U prvom aktu, trebalo bi da se mere prevencije koje važe sprovode na adekvatan način - kaže doktorka i dodaje da je prva mera koja mora da se sprovede - obaveza prosvećivanja naroda zašto mora da se nosi maska, peru ruke i drži distanca.

Ona je naglasila da nebitno da li je u pitanju aerosolna ili kapljična infekcija, sigurno da i pacijent i lekar, i dvoje u kafiću, i majka i sin - ako nose masku su zaštićeni i jedno drugo u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom uz upotrebu maske - tamo gde ne može da se drži fizička distanca.
- Maske su od prvog dana spasile svet, kao vakcina, kao anitbiotik...Nije bilo prostora de se bilo kada skinu dok ne prestane epidemija. Nikad nisu trebale da budu dovođene u pitanje. Popuštanje mera dovelo je do prirodnog relaksiranja naroda, normalno je da su se ljudi opustili - kaže.

Ističe i da je Kina, od trenutka kad je naredila da se nose maske stavila pod kontrolu epidemiju.

Drugo i ne manje važno, kaže doktorka Gavrilović, je masovno testiranje koje je na primer Nemačka sprovela kako obolelih, prispelih iz inostranstva, tako i njihovih kontakata.
- I opet se kod nas vraćamo na brojeve koji se ne podudaraju kako bi trebalo - kaže dr i dodaje da jedino masovno testiranje može da zaravni čuvenu krivu, tako što će se potencijalo zaraženi izolovati, ne neophodno u karantinu već i u kućnim uslovima.

A ako je pacijent pozitivan, njegovi kontakti se izoluju jer je poenta kovida de se bolest ne širi.

Dodala je i da je radna grupa "Ujedinjenih protiv kovida" ocenila da je apsolutno neophodno u vreme pandemije da se svi pristigli u zemlju testiraju i da svaki građanin koji ulazi u zemlju sačeka kod kuće rezultat PCR testa.
Ako se ispostavi da je pozitivan, trebalo bi da se potpišu kontakti i svi putnici u avionu stave u karantin.Još jednom ukazujući na potrebu prioritetnog prosvećivanja građana o virusu na jednostavan i razuman način bez oprečnih mišljenja, dr Gavrilović je rekla da bi potom, ako to ne bude prihvaćeno, trebalo da se uvedu i kazne.

- Nije tragično, ako svesno ugrožavaš nečije zdravlje i život, da se kazne i fizičko i pravno lice - ocenjuje.

Ona dodaje da ne zna da li će predlozi Ujedinjenih protiv kovida biti zvanično prihvaćeni jer iz Ministarstva zdravlja nema odgovora, ali očekuju novi sastanak sa ministrom.

- Nadamo se da će građani prihvatiti savet 3.000 lekara sa terena koji se svakodnevno susreću sa bolesnima - kaže dr Gavrilović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati