Korona

[ Izvor: Mediji ]

05. 08. 2020. 11:56 1

Dr Đerlek: Situacija u Novom Pazaru pod kontrolom

Za epidemiološku situaciju u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu može se reći da je trenutno pod kontrolom, izjavio je danas koordinator regionalnog kovid centra Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek, koji je dodao da to pokazuju epidemiološki podaci u poslednjih nekoliko dana.

U regionalnom kovid centru u Novom Pazaru trenutno je hospitalizovano 43 pacijenata, a kako je rekao doktor Đerlek, pre dvadesetak dana od ukupnog broja testiranih bilo je 48 odsto pozitivnih, a u poslednjih četiri-pet dana od ukupnog broja testiranih, pozitivnih na virus korona je oko pet-šest odsto.

- Gledajući sve što se dešavalo u poslednjih mesec i po dana, možemo reći da je situacija u regionalnoj kovid bolnici u Novom Pazaru potpuno pod kontrolom - kazao je Đerlek. 

Kako je naveo, u najtežem momentu ovog pika, 8. jula bilo je 389 hospitalizovanih pacijenata, a na današnji dan imaju 43 i polako su počeli da prelaze iz kovid sistema u nekovid bolnicu.

To čine, kako kaže, vrlo oprezno, sa velikom ozbiljnošću, s obzirom da je virus takav i ne sme mu se dopustiti da iznenadi.

Uz obazrivost zbog virusa korona, kako je ispričao Đerlek, polako se ponovo vodi više računa i o pacijentima koji su hronični bolesnici, a koji su zbog virusa Covid 19 i situacije, donekle bili u drugom planu.

Kada je reč o Sjenici, Đerlek kaže da je kasnila sa velikim brojem obolelih za Novim Pazarom desetak dana i dodaje da je tamo situacija još uvek ozbiljna, ali može se reći da je pod kontrolom. Ono što ohrabruje kada je u pitanju Tutin, kako je kazao Đerlek, jeste da je 70 odsto pacijenata sa lakšom kliničkom slikom.

Za 43 hospitalizovana pacijenta doktor Đerlek kaže da imaju srednju kliničku sliku, a jedan od njih je na respiratoru, dok su dva na "haj flou".

U bolnici se trude i očekuju da će sačuvati i živote svih tih pacijenata, a nažalost ipak može očekivati.

- Imali smo dva-tri dana bez preminulih pacijenata od posledica virusa korona, što ne znači da nećemo imati u narednim dana gledajući starosnu dob pacijenata koji su trenutno hospitalizovani. Nekoliko pacijenata ima preko 80 godina, što znači da možemo očekivati, ali ćemo sve učiniti da se to ne desi i da spasimo svaki život - navodi Đerlek.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati