Korona

[ Izvor: Južne vesti ]

07. 07. 2020. 19:09 0

Pretplatnici Gerontološkog centra u Nišu danima bez hrane

Nišlijama koji su teško bolesni, nepokretni i plaćaju Gerontološkom centru obroke, već danima hrana ne stiže na adresu, jer ni "Pčelica" više nema obavezu da dostavlja obroke koje priprema Studentski centar. Većnica Tijana Đorđević Ilić kaže da Gerontološki centar nakon ukidanja vanrednog stanja ne sprovodi uslugu za koju je plaćen, da je za nju to vanredna situacija i da će zato apelovati da se sastane Gradski štab i reši problem.

I tokom vanrednog stanja zbog virusa korona pretplatnici nisu dobijali hranu nekoliko dana. Iako tu uslugu plaćaju Gerontološkom centru, od kojeg su ranije dobijali ručak, zbog korone je bio zastoj, pa je Štab za vanredne situacije naložio da Studentski centar priprema, a "Pčelica" odvozi hranu Nišlijama, pišu Južne vesti.

Početkom jula su građani ponovo ostali bez obroka, a uglavnom je reč o starim i nepokretnim ljudima i osobama sa invaliditetom.

- Moj otac je invalid i u kolicima je. Korisnik je kućne nege i uplaćuje jedan obrok Gerontološkom centru koji mu donose na kućnu adresu. Od 1. jula dostavu hrane obustavlja i "Pčelica" i već danima niko ne dostavlja hranu kako korisnicima kućne nege, tako i ostalim građanima koji plaćaju, a koji su teško bolesni i uglavnom nepokretni. Pritom nisu obavestili nikog ni na koji način - pišu Nišlije.

Ksenija Todorović koja se i ranije obratila Južnim vestima za pomoć, kaže da ni njen otac bez ikakvog obaveštenja nije dobio obrok, pa se ponovo obratila svim nadležnim institucijama i rečeno joj je da nije jedina koja traži da Nišlije dobijaju hranu.

Problem je u tome što Gerontološki centar u Nišu, koji je po ugovoru sa Gradom dužan da priprema i dostavlja hranu pretplatnicima, to ne radi - objašnjava većnica za socijalna pitanja Tijana Đorđević Ilić.

- Kaže da je sa direktorkom doma za stare već razgovarala o tome, da su uputili i zvanično pismo, ali da odgovor nije stigao.U nezvaničnom razgovoru ona je kazala da zbog epidemiološke situacije koja je nepovoljna, distribuciju hrane Gerontološki centar nije u mogućnosti da vrši. Mi kao Grad nemamo ingerenciju nad njima, jer su republički, ali što se tiče naših odluka, skupštinskih, poslovi za pomoć u kući i distribuciju hrane smo im poverili i oni su dužni da sprovode te usluge sve dok im je taj posao poveren, ali ih ne sprovode - pojašnjava.

U jeku epidemije, zbog velikog broja obolelih u Gerontološkom centru, hranu je pripremao Studentski centar, a prevozila "Pčelica", ali većnica kaže da je to bila naredba Štaba za vanredne situacije, koja je prestala da važi nakon ukidanja vanrednog stanja.

Jedino što sada preostaje je, kaže, da Štab ponovo zaseda i naredi isto.

- Novac je na poziciji te usluge po ugovoru i usmeren je ka Gerontološkom centru. Oni imaju obroke za svoje korisnike, ako već pripremaju obroke za svoje štićenike, postoje te zaštitne mere da oni i distribuiraju tu hranu, a oni to ne sprovode. I sad smo mi u problemu. Sada mora što hitnije da se sastane Štab za vanredne situacije, jer ja smatram da je ovo vanredna situacija. Ja ću poslati preporuku Štabu da sagleda ovaj problem i kroz par dana mora da se donese neko rešenje - zaključuje većnica.

Dok se Štab za vanredne situacije ne sastane, pretplatnici će biti bez plaćenog obroka, a ko će obavezu da im jelo dostavlja preuzeti zavisi od naredbe koja se očekuje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati