Korona

T. Dragojević

05. 07. 2020. 12:13 18

OČAJ U NOVOM PAZARU Preklinju lekare: Šta vi mislite, hoće li nam biti dobro?

"Hvala vam do neba što ste došli nam pomognete! Hvala vam! Šta vi mislite, hoćemo li biti dobro", pitanja su koja očajni građani Novog Pazara postavljaju lekarima i sestrama, koji su došli u ovaj deo Srbije da pomognu obolelima od koronavirusa.

Iz Novog Pazara danima stižu slike očaja, oboleli na sve strane, nemaju gde da ih smeste u toj bolnici "bolje opremljenoj nego neke nemačke", a još je gore što nema ko da im pomogne - najmanje 20 lekara je zaraženo kovidom, sestre takođe, svi padaju s nogu, rade smene po 12, čak i 24 časa!

- Jako je teško gledati brigu i očaj građana. Prepoznaju nas, zahvaljuju se do neba što smo došli. Ne znaju kako da nam zahvale, prilaze, pitaju "hoće li nam biti dobro, šta vi mislite". Narod je toliko ljubazan, na usluzi, treba ostati imun i ne podleći emocijama, a nije lako - priča za Direktno.rs jedan od medicinara na zadatku u Novom Pazaru.

Sahrane (dženaze) broje se desetinama, sam ministar Rasim Ljajić danas je izjavio je da je od aprila do 2. jula u Opštoj bolnici u Novom Pazaru preminulo 46 građana, od kojih je 35 iz tog grada i 11 iz Tutina, kao i da ima slučajeva preminulih od korone koji nisu ušli u zvaničnu statistiku.

Medicinari koji su došli iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca.., zatekli su teško stanje, bolnica je puna, a još gore je što su nemoćni u sprečavanju širenja epidemije. U Sandžaku su zaražene mnogobrojne porodice, neki od njih su izgubili najmilije, samo u Sjenici je juče umrlo 10 ljudi! 

Atletski as Asmir Kolašinac lično je pisao ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru i molio ga da pošalje pomoć u njegovo mesto. Sad zamislite tu situaciju, "Div iz Sjenice", šampion, moli ministra da bi spasao svoje komšije?! Koliko li je to strašno!

- Večeras od 22.00 časa pacijenti iz Sjenice za koje postoji medicinska indikacija će se transportovati za Opštu bolnicu Novi Pazar - napisao je reprezentativac Srbije u subotu.

Potresno i zabrinjavajuće je što je ministru zdravlja pisala i načelnica internog odeljenja Doma zdravlja u Sjenici, dr Mersada Hadžifejzović, koja opominje Zlatibora Lončara da će doći do "apokalipse Sjenice", ako ne budu dobili stručnu lekarsku pomoć.

-  U bolnici ne postoji respirator, centralni kiseonik, nemamo infektologe, pulmologe, anesteziologe, anestetičar. Gospodine ministre, ukoliko ne reagujete brzo i ne pošaljete stručnu lekarsku pomoć, desiće se apokalipsa Sjenice… Pomozite, molim Vas!!! Nadam se da ćete brzo reagovati i pružiti nam adekvatnu pomoć - moli doktorka Hadžifejzović.

Ona je i sama bila na terenu, u aprilu je bila angažovana u Covid bolnici u Ćupriji kao nefrolog sedam dana.

- Svi oboleli imaju upalu pluća sa veoma lošom Sa O2, febrilni su. Njihovo lečenje su preuzeli lekari opšte medicine, lekari medicine rada, fizijatri, oftalmolozi i ostali raspoloživi lekari kojih je veoma malo. Svakog dana nam umiru pacijeti… Svakog dana nam umiru pacijenti… Stanje je veoma ALARMANTNO!!!! Preti zaraza celoj non Covid bolnici, hemodijalizi i svom medicinskom osoblju, jer naše odeljenje, koje je Covid, nije fizički odvojeno od non Covid odeljenja - doktora prenosi dramatičnu situaciju.

Podsetimo, to je ista ona Sjenica iz koje su poslali dva pacijenta u Užice, a tamošnja bolnica ih je odbila, kako reče Rasim Ljajić "zbog nesporazuma" i dva čoveka su umrla!

Ko će za to odgovarati? Verovatno isti oni koji su odgovarali za smrt studenta medicine iz Kenije, koga je odbilo da primi nekoliko medicinskih ustanova u Beogradu za vreme vanrednog stanja! 

A onda kada građani pogođeni situacijom, ljuti, očajni što su ostali bez roditelja, rođaka, prijatelja, u lice kažu sve šta imaju premijerki Ani Brnabić i ministru Lončaru, predsednik Srbije ih uvredi, okleveće i nazove narko-dilerima. Je l' moguće da su svi u Novom Pazaru kriminalci? A, ako jesu, zašto ih policija i sud nisu procesuirali? Ceo grad i okolna mesta - Tutin, Sjenicu, Pešter...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati