Korona

M. Živković

06. 06. 2020. 16:42 8

ANGAŽOVAO ADVOKATA ZBOG PRETNJI OTKAZOM Dr Grbić hteo da nosi masku, direktorka mu zabranila!

Dan pošto je u Srbiji zbog pandemije koronavirusa proglašeno vanredno stanje, 16.marta, docent dr Igor Grbić je na svom radnom mestu u bolnici "Dr Laza Lazarević" trebovao dve maske. Jednu za sebe, drugi za sestru sa kojom je radio.

Još dvadesetak zaposlenih je uradilo isto. Nisu ni pomislili da će im maska možda pomoći da sačuvaju život, ali da će zbog maske početi ozbiljni problemi. Naivno su pomislili da ako maske nose državni zvaničnici, lekari na konferencijama za medije, vojnici koji su izvedeni na ulice, policija... logično je da nose i medicinski radnici, koji dolaze u direktan kontakt sa obolelim ljudima. E, pa nije. Napravili su kardinalnu grešku.

Zbog nošenja maski ostali su bez 10% ionako već minorne plate. Dr Grbić je prošao najgore. Pozvan je odmah na razgovor sa direktorkom Ivanom Stašević Karličić i potom za takvu drskost što je tražio masku u vreme pandemije poslat u bolnicu u Padinskoj skeli, gde rade mladi tek primljeni lekari. Dr Grbić je premeštenje prihvatio, iako je uz dr Karličić jedini zaposleni koji je angažovan i na Medicinskom fakultetu.

Dok je trajalo vanredno stanje ćutao je o svemu što se dešava. Kada se isto završilo progovorio je i dao izjavu za N1. Odmah posle toga je od dr Karličić, direktorke i koleginice sa katedre Medicinskog fakulteta,  dobio dopis u kome stoji da svojim izjavama nanosi štetu ustanovi, te mu je zaprećeno otkazom. Direktorka bolnice "Laza Lazarević" je izjavila da su dr Grbić i njegove kolege kažnjeni jer su trebovali maske mimo pravila. Da nije tužno, ovakvo objašnjenje bi bilo smešno, posebno jer je dr Grbić koristio masku koju je doneo od kuće, a tu koju je u bolnici dobio je - vratio. Zbog pretnji Dr Grbić je angažovao advokata i sad mu preostaje borba da sačuva radno mesto lekara sa koga pokušavaju da ga oteraju jer je u vreme pandemije nosio masku!? Kada smo ga pozvali i zamolili za izjavu ljubazno nam je rekao da po savetu advokata do daljeg neće da priča za medije.

Ova priča deluje apsolutno neverovatno, ali je nažalost tačna od reči do reči. Srbija je postala zemlja u kojoj se od medicinskog osoblja očekuje da umru kad nastupi epidemija, kako je to rekao predsednik države. Uz to, Srbija je postala jedina zemlja u kojoj se lekari kažnjavaju što su nosili maske! Ne samo da medicinskom osoblju nije bila obezbeđena osnovna zaštita od koronavirusa, već su i oni koji su se uglavnom sami snalazili bivali zbog toga kažnjeni.

Da li je postojala naredba da se maske ne nose kako se ne bi širila panika, u ovom trenutku nije poznato, ali ono što jeste je da je i u drugim beogradskim zdravstvenim ustanovama bilo direktora i njihovih saradnika koji su zabranjivali osoblju nošenje maski.

Epidemiolog dr Zoran Radovanović istakao je za Direktno da čak i ako je doktor Grbić prekršio naredbu i samoinicijativno uzeo maske za sebe i kolege, da to govori o nepripremljenosti na epidemiju koja je već uveliko zagazila u Srbiju, pa su zbog toga morali da čuvaju zalihe.

- Zvuči logično da lekari moraju da nose maske i doktor Grbić je imao pravo da se sam zaštiti ukoliko ga već direktorka ne štiti. Jedino je nedoumica da li je poštovao proceduru ili ju je prekršio. Direktorka kaže da je koristio maske koje su imali u rezervi za nekoliko dana ili nedelja, uprkos njenoj naredbi da to ne čini. To međutim ukazuje na lošu pripremu, da smo bili nepripremljeni, da smo se sprdali sa pandemijom kad je već bila na vratima Srbije i onda su i mere bile takve, narodu nije rečena prava istina - rekao je dr Radovanović.

Prema njegovim trdnjama, čak i profesori Medicinskog fakulteta su sami nabavljali maske, donosili ih od kuće, pravili, kupovali... Dr Grbić i njegove kolege nisu bili jedini lekari nesnabdeveni zaštitnom opremom.

- Da li je doktor Grbić proceduralno napravio grešku što je sam uzeo masku iz magacina, to ne znam. Nismo čuli ni konkretno objašnjenje od njega. Verovatno su mu rekli da će izgubiti i to mesto u Padinskoj skeli, pretpostavljam - zaključio je epidemiolog Radovanović. 

O ovom slučaju kontaktirali smo i epidemiologa i člana Kriznog štaba dr Predraga Kona, ali do trenutka objavljivanja teksta nismo dobili odgovore na pitanja kako je moguće da se lekari kažnjavaju zbog nošenja maske i da li je postojala naredba da se maske ne nose zbog širenja panike.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati