Korona

[ Izvor: Beta ]

14. 05. 2020. 16:54 0

Lekovi za kovid-19 možda "pre leta", vakcina do 2021?

Evropska agencija za lekove predvida da bi u narednih nekoliko meseci mogli da se naprave lekovi sa licencom za lečenje novog koronavirusa i da bi vakcina mogla da bude odobrena i početkom 2021. godine, po "najboljem scenariju".

Doktor Marko Kavaleri, koji predvodi odeljenje za vakcine evropskog regulatora, rekao je da bi odobravanje lekova za lečenje COVID-19, prema trenutnim kliničkim preispitivanjima, moglo da se dogodi "pre leta". Nedavni preliminarni rezultati za lek remdesivir sugerisali su da on može pomoći pacijentima da se brže oporave od korona virusa, mada je potrebno još podataka kako bi se potvrdilo da je on bezbedan i delotvoran.


Iako je obično potrebno godinu dana da se razvije vakcina, Kavaleri je rekao da će se, ukoliko se neki od uzoraka koji su već testirani pokažu efikasnim, licencirati već početkom sledeće godine. On je, međutim, upozorio da se mnoge eksperimentalne vakcine nikada ne iskoriste i da često postoje odlaganja.

- Ali vidimo mogućnost da će vakcine, ako sve bude išlo po planu, biti odobrene za godinu dana - istakao je Kavaleri.

Trenutno se u Kini, Velikoj Britaniji, Nemačkoj i SAD testira desetak preparata kandidata za vakcinu. Svetska zdravstvena organizacija procenila je da bi pronalaženje efikasne vakcine moglo potrajati oko 12 do 18 meseci. Kavaleri je odbacio stav pojedinih stručnjaka da treba preskočiti neke faze u pravljenju vakcine.

- Naše trenutno mišljenje je da bi sve vakcine u razvoju trebale bi biti podvrgnute trima velikim fazama ispitivanja kako bi se utvrdilo koji je nivo zaštite.

Međutim, budući da su prethodni pokušaji razvoja vakcine protiv virusa kao što su SARS i MERS propali, neki stručnjaci upozoravaju da vakcina možda nikada neće biti pronađena, što nije pokvarilo optimizam Kavalerija.

- Mislim da je rano reći, ali imamo dobar razlog da budemo dovoljno optimistični da ćemo na kraju neke vakcine uspeti - zaključio je on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati