Korona

[ Izvor: Beta ]

06. 04. 2020. 13:08 0

Trojica sveštenika RPC zaražena u Moskvi

Trojica sveštenika Ruske pravoslavne crkve (RPC) zaražena su koronavirusom u Moskvi, saopštila je danas Moskovska patrijaršija.

Simptomi virusa su pronađeni još kod dvojice sveštenika, ali nema laboratorijske potvrde.- Onima koji su kontaktirali sa navedenim sveštenicima, molimo da budu krajnje obazrivi prema svom zdravlju i da se samoizoluju - navodi se u saopštenju radne grupe pri patrijaršiji, zadužene za koordinaciju u uslovima pandemije.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin apelovao je na vernike 25. marta, na početku uvođenja posebnih mera da se uzdrže od odlaska u religijske objekte, ali je RPC to prihvatila sa negodovanjem.

Patrijarh Kiril je tek 29. aprila pozvao vernike da se uzdrže od posete hramovima.

Federacija jevrejskih zajednica je zatvorila sinagoge u čitavoj zemlji, u džamijama su obustavili masovne molitve, a RPC se ograničila pismom eparhijama kojim je najavila da će crkve biti zatvorene tek kada ne bude radio javni prevoz i budu zatvorene prodavnice.

RPC je takođe preporučila oštrije higijenske mere u crkvama i manastirima.Mitropolit Tomski i Asinovski Rostislav je, međutim, poručio da se u hramovima ne može zaraziti koronavirusom, kao i kolerom, te da vernici mogu slobodno da dolaze.

Broj zaraženih koronavirusom u Rusiji premašio je 6.000 nakon najvećeg dnevnog porasta obolelih od početka epidemije.

Operativni štab ruske vlade koji se bavi epidemijom, saopštio je danas da su u protekla 24 časa registrovana 954 zaražena što ukupno iznosi 6.343, u Moskvi je ukupno 4.484 zaraženih.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati